Schandalig: Joodse Engelandvaarders werden gediscrimineerd bij Bijzonder Pensioen en Prins Bernhard deed er NIETS aan

Geen categorie05 mei 2018, 17:00

Wat was die man toch een 'held' he? Ahem.

Het is ongelooflijk, maar nog altijd is alle vuile was over de Tweede Wereldoorlog nog niet naar buiten gekomen. Zo blijkt uit een artikel van het Parool dat er op grote schaal gediscrimineerd is door de Nederlandse overheid tegen Joodse Engelandvaarders.

De Joodse Engelandvaarders -- mannen die naar Engeland reisden om zich daar te voegen bij het leger om de nazi's te bestrijden -- moesten bewijzen dat ze naar Engeland waar gevaren om daadwerkelijk te vechten tegen de nazi's "en niet uit lijfsbehoud." Niet-Joodse Engelandvaarders hoefden niets te bewijzen.

Het Parool legt uit:

Er is sprake van discriminatie, zeggen de onderzoekers van Arq, Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld, die in opdracht van de Stichting 1940-1945 de Wet Buitengewoon Pensioen (WBP) hebben onderzocht. Verzetsmensen hebben volgens deze wet recht op een buitengewoon pensioen als zij ten gevolge van hun verzetsdaden door fysieke of mentale problemen niet meer kunnen werken. Vanaf 1978 konden ook de Engelandvaarders dit aanvragen.

Maar: in de jaren tachtig en later werden heel veel aanvragen van Joodse Engelandvaarders keihard afgewezen. Het gaat om ongeveer de helft van vijftig aanvragen. Volgens de Pensioen- en Uitkeringsraad waren deze helden namelijk alleen maar gevlucht uit lijfsbehoud -- of konden ze in ieder geval niet bewijzen dat dit niet zo was. Ze moesten verklaringen van ooggetuigen afleveren en zaken als hun eigen dagboeken waar dan uit zou moeten blijken dat ze echt puur en alleen naar Engeland gingen om te vechten. Dit werd dus alleen van hén geëist. Bij niet-Joodse Engelandvaarders werd er gewoon vanuit gegaan dat dit zo was. Punt.

Knettergek, natuurlijk.

Ziek genoeg, maar het verhaal wordt nog erger:

Voor een Joodse Engelandvaarder, die met depressies en angsten kampte, duurde de strijd om een buitengewoon pensioen te krijgen twintig jaar. Uiteindelijk gaf hij de moed op. Hij had vijftig jaar na dato geen keiharde bewijzen voorhanden. 'Discriminatie pur sang,' schreef hij in een brief aan prins Bernhard, patroon van de Engelandvaarders. De brief haalde niets uit.

Goh, wat verrassend dat het Prins Bernhard koud liet, zeg. En dat terwijl hij zo'n warme, vriendelijke man was die zich het lot van anderen altijd aantrok. Ahem.

Het is een grof schandaal. De regering moet hiervoor excuses aanbieden en, waar mogelijk, de zaak recht zetten.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten