Het is buitengewoon moedig dat de nieuwe leider van GroenLinks, Jolande Sap, uiteindelijk toch nog voor de politiemissie in Afghanistan heeft gestemd. Haar achterban liet haar eerder deze week namelijk weten er fel op tegen te zijn. Het is altijd moeilijk voor een politicus (of politica) om tegen de wensen van de eigen kiezer in te gaan. Dat kan je namelijk nogal wat problemen opleveren.
Sap bewijst met haar stem dat zij en haar fractie niet weglopen voor het begrip 'verantwoordelijkheid'. Dat is mooi - mooi voor de regering, mooi voor Nederland, en mooi voor Afghanistan.
Maar voor haar eigen carriere is het helaas wat minder verstandig.
Als leider van een partij moet je weten wanneer je je achterban probleemloos kan negeren. Dat kan níét in het geval van Afghanistan - niet als je partij GroenLinks heet, tenminste. De kiezers en leden van deze partij zien de missie werkelijk niet zitten en beschouwen het zelfs als een halszaak. Als je carriere je lief is maak je als gewiekst politicus/ca dan pas op de plaats en houd je je rug recht.
Sap niet. Nee, zij wist wat haar achterban vond van de missie en stemde er toch voor. Zeer principiëel, en de regering is haar dankbaar, maar politiek gezien buitengewoon dom.
De fractieleider van GroenLinks had Rutte moeten vertellen dat ze er op geen enkele manier dan ook voor kon stemmen. In plaats daarvan liet ze de premier in vertrouwelijke gesprekken weten dat zij haar positie zou heroverwegen indien hij de missie aanpaste. Dat deed hij vervolgens - onder het motto: iets is beter dan niets - en toen kon Sap niet anders dan voor een plan stemmen dat haar weleens
de kop kon kosten.
Karel van Broekhoven, voorzitter van de Midden Oosten-werkgroep van GroenLinks, liet donderdagavond aan
BNR nieuwsradio weten dat hij op het partijcongres van 5 februari een motie van wantrouwen zal indienen tegen zijn leider. Hij zei ook te verwachten dat 'de pleuris' zal uitbreken binnen de partij als de fractie voor de missie stemt - wat zij vanochtend gedaan heeft. "De partij gaat dit absoluut niet accepteren. Veel leden dreigen hun lidmaatschap op te zeggen. Jolande Sap zal zeker niet in staat zijn de mensen te overtuigen".
Kort nadat een meerderheid in de Kamer voor de missie had gestemd kondigde politiek activist en Afghanistan-kenner Sietse Bosgra aan zijn lidmaatschap van GroenLinks op te zeggen. De verwachting is dat andere leden zijn voorbeeld zullen volgen.
Als de motie van Van Broekhoven wordt aangenomen door het congres is het vrijwel zeker gedaan met Sap. En dat allemaal omdat ze het politieke inzicht niet had om te bepalen wanneer ze de wensen van haar achterban vrijelijk kon negeren.
Mevrouw Sap: het kabinet en gans rechts Nederland dankt u van harte voor bewezen diensten. Veel succes met uw carriere na de politiek.