Goed nieuws! De Russen investeren voor honderden miljoenen euro's in de bouw van een nieuwe olieterminal in de Rotterdamse haven.
Het Russisch-Nederlandse Shtandart won in 2011 al het contract om de Terminal Europoort West te bouwen. Olie uit vooral Rusland zal hier worden ingevoerd, opgeslagen en doorverkocht. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) kondigde zondag aan dat de laatste obstakels waren weggenomen en het project van start kan gaan. Dat levert Nederland op de korte termijn geld en banen op. Ook voor de langere termijn is de Russische betrokkenheid wenselijk.
Al zo'n 30 procent van de olie en 45 procent van de olieproducten die via de haven van Rotterdam wordt geïmporteerd komt uit Rusland. Nederland voert nog niet zoveel Russische aardgas in, maar naarmate de Groningse velden leeg raken en afhankelijk van hoeveel schaliegas er in ons land is te vinden, zal dat in de komende jaren waarschijnlijk toenemen. Zeker is dat onze Duitse en andere Europese buren behoefte hebben aan Russische olie- en gasimport. Nederland kan in die behoefte voorzien.
Al iets meer dan een jaar is in Rotterdam de zogenoemde Gate (Gate Access to Europe) terminal operationeel. LNG wordt hier in gas omgezet en gaat vervolgens de pijplijn Europa in. Hamburg aast op eenzelfde capaciteit, maar beschikt er nog niet over. Nederland neemt dus een sleutelpositie in.
Het gas dat we importeren komt niet alleen uit Rusland, maar ook steeds meer uit het Midden-Oosten. De reden is de schaliegasrevolutie in de Verenigde Staten. De Amerikanen zijn inmiddels bijna zelfredzaam. Aardgas is daar spotgoedkoop. Arabische producenten als Qatar verkopen daarom meer aan Europa, wat de diversiteit van onze gasvoorziening ten goede komt. Russische import, graag, maar we willen niet volledig afhankelijk zijn van het Kremlin.
Dit alles past binnen de Nederlandse strategie van de "gasrotonde": wij importeren en leveren door, verdienen zo geld en behouden ook een gunstige strategische positie tegenover onze buurlanden. De Nederlandse economie is immers zeer afhankelijk van vooral Duitsland. Voor een gezonde verstandshouding tussen landen is balans van belang. Met de gasrotonde blijven de Duitsers, tot op zekere hoogte, ook afhankelijk van ons. Met dank, onder meer, aan de Russen.