Rusland: geen bombardementen gematigde oppositie meer

Geen categorie27 nov 2015, 10:00
Rusland heeft verklaard bereid te zijn om niet langer ook bombardementen uit te voeren op gematigde oppositiegroepen in Syrië.
Dat heeft François Hollande gezegd tijdens een persconferentie. Deze conferentie volgende op een bijeenkomst van de Franse president met zijn Russische collega, Vladimir Poetin. Deze laatste zou zich bereid hebben getoond om verschillende groepen te ontzien bij de bombardementen die worden uitgevoerd in Syrië. Hollande en Poetin zouden zijn overeengekomen dat alleen nog stellingen van terreurgroep ISIS en andere jihadistische bewegingen onder vuur zullen worden genomen.
Dit lijkt een grote overwinning te zijn voor Westerse landen als de Verenigde Staten en Frankrijk, die altijd kritiek hebben geuit op het beleid van Rusland in Syrië. Rusland ziet Syrië historischerwijs als bevriende staat, en is dan ook het enige land van betekenis dat de regering van Bashar al-Assad nog steunt. Vroeger gebeurde dit vooral in de vorm van veto's: Rusland heeft meerdere VN-veiligheidsraadmoties geblokkeerd die opriepen tot actie tegen de Syrische overheid. Sinds dit jaar is de steun veel concreter geworden, waarschijnlijk omdat duidelijk werd dat de overblijfselen van het Assad-regime zelf niet de kracht hadden om de verschillende rebellengroepen succesvol te bestrijden. Rusland voert vanuit haar legerbasis nabij Latakia, een stad aan de Syrische kust, dagelijks bombardementen uit op deze rebellen. Het Westen, dat sommige van de meer gematigde groepen steunt, zou liever zien dat Rusland haar aandacht focust op extremistische groepen als ISIS. Zij lijkt nu haar zin te hebben gekregen.
Hollande verklaarde dat er meer informatie zal worden uitgewisseld tussen de verschillende landen die bombardementen uitvoeren in de regio, opdat er meer overeenstemming kan worden bereikt over wie welk doelwit wel of niet onder vuur neemt. Deze afspraak betekent overigens niet dat Poetin zijn steun voor Assad laat varen: hij vindt nog steeds dat Assad aan kan blijven als het Syrische volk besluit dit te willen. Andere landen, waaronder Frankrijk, zien echter nog steeds geen enkel scenario waarin de Syrische president aan de macht blijft.
Ook werd het incident rondom het Russische gevechtsvliegtuig, dat deze week werd neergehaald door Turkije, nog even aangehaald tijdens de conferentie. Hierbij legt Poetin vooral de schuld neer bij de Verenigde Staten, die hadden moeten voorkomen dat de Turken het vliegtuig neerschoten. Poetin heeft als antwoord op het incident verschillende sancties tegen NAVO-lid Turkije aangekondigd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten