Rotterdam begint meteen met verkennen: 'breed stadsbestuur' meest waarschijnlijk, aldus Eerdmans (Leefbaar)

Geen categorie22 mrt 2018, 18:00
Als het politieke beeld op nationaal niveau als versnipperd is, dan is dat het op lokaal niveau al helemaal. En in Rotterdam zelfs nog een tikkeltje erger. Daar een coalitie vormen gaat dus een hele puzzel worden, maar de eerste stukjes lijken op hun plek te vallen.
De verkiezingsavond was spannend, en dan zeker in onze havenstad. Het was daar was de avond begon: de exitpoll voor Rotterdam kwam meteen als eerste om 21:00, waar Amsterdam bijvoorbeeld nog tot 22:00 geduld moest hebben. Dat de (verwachte) zetelverdeling vroeg bekend werd, betekende echter allerminst dat men opgelucht kon ademhalen: het politieke landschap in Rotterdam is inmiddels zo versplinterd, dat het een klus van jewelste wordt om daar een coalitie van aaneen te lijmen: er zijn minstens vier partijen nodig voor een meerderheid in de gemeenteraad.
Toch gingen de fractieleiders al meteen vandaag vol goede moed met elkaar in gesprek om te proberen tot een oplossing te komen. Het initiatief voor de formatie ligt bij Leefbaar Rotterdam, dat met 11 zetels ruimschoots de grootste partij daar blijft. Een meerderheid betekent in Rotterdam echter minstens 23 zetels, wat betekent dat er maar liefst 12 leden van andere partijen bijgehaald moeten worden. We pakken de uitslag er even bij:
[caption id="attachment_200120" align="aligncenter" width="524"]Bron foto: NOS Bron foto: NOS[/caption]
Nee, makkelijk ligt het hier niet. Hoewel Leefbaar natuurlijk het liefste een rechtste coalitie met bijvoorbeeld de VVD had gevormd, levert die combinatie (16 zetels) bij lange na geen levensvatbare coalitie op. Met het erbijhalen van D66, waarmee Leefbaar nu regeert, zouden dat er 21 worden, maar dan nóg zijn er minstens twee extra zetels nodig. Met de nadruk op 'minstens', want doordat deze coalitie afgelopen jaar haar meerderheid verloor na het overstappen van een Leefbaarraadslid, wil Eerdmans meer dan een nipte meerderheid. Dat gaat dus niet over links óf rechts lukken, zegt hij zelf al:

"Ik denk dat er een breed stadsbestuur komt. Als je de uitslag ziet, is dat niet iets dat op rechts of op links gaat lukken."

Het moet dus via het midden, zegt hij in feite. Leefbaar zou met de VVD en D66 weer een 'motorblok' kunnen vormen, maar dan moet daarbij ofwel de PvdA, ofwel GroenLinks aanschuiven om een brede meerderheid te vinden. Een duidelijke voorkeur heeft hij nog niet uitgesproken, maar veel andere opties zijn er niet - tenzij je bijvoorbeeld DENK wilt uitnodigen. En dat lijkt me - gelukkig maar - niet iets wat Eerdmans snel zal doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten