Daar hebben we lekker veel aan! Rutte belooft 'naar de Sleepwet te kijken'

Geen categorie22 mrt 2018, 19:00
En daar houdt het dan ook mee op.
Tegen alle verwachtingen in stemde Nederland gisteren tegen de Sleepwet, die onze inlichtingendiensten meer bevoegdheden wat betreft aftappen en aanverwante zaken geeft. Het tegen-kamp heeft slechts een kleine voorsprong op het voor-kamp - 49 tegen 47 procent - maar een voorsprong is een voorsprong. Dat hadden we niet verwacht - de peilingen voorspelden een ruime overwinning voor 'ja' - en al helemaal niet gehoopt. Althans, als je Mark Rutte of Kajsa Ollongren heet dan.
Deze referendumhaters hadden zich immers erop verheugd het laatste referendum in ieder geval te misbruiken om zich gesterkt te voelen in hun wens om ons Nederlanders beter in de gaten te houden. Ik ben ervan overtuigd dat aardig wat mensen die eigenlijk vóór de wet zelf waren van de kans gebruik hebben gemaakt om nog even hun ongenoegen over de referendummoord te betuigen, en op het laatste moment toch naar 'nee' zijn overgestapt. Dat kan ik me héél goed voorstellen.
Nu deze uitslag hier ligt, moet het kabinet daar wat mee. Dat is niet mijn mening, maar een voorschrift uit de wijlen Referendumwet: bij een 'nee', is de regering verplicht om zich nogmaals over de te introduceren (of af te schaffen) wet te buigen. Dat is dan ook precies wat Mark Rutte vandaag beloofde te doen, als de definitieve uitslag inderdaad een meerderheid voor 'nee' oplevert:

"De wet op het raadplegend referendum verplicht ons dan om opnieuw naar die wet te kijken, dus dat gaan we dan doen."

Oftewel: van harte gaat het niet. Rutte III zal het doen omdat het moet, niet meer en niet minder. Wat betreft mogelijke aanpassingen op de wet houdt de VVD'er de boot stevig af:

"Als voorzitter van de ministerraad is het mijn taak om het heroverwegingsproces in goede banen te leiden en dat begint niet met posities innemen."

Dat kan kloppen. Toch zien we hier de neus van Mark stevig groeien, aangezien hij zijn positie natuurlijk allang - vér voor het plaatsvinden van dit referendum - in had genomen: die wet gaat er doorheen, en daarmee basta. 'De wet heroverwegen' is immers een bijzonder vage term: Rutte en Ollongren die even naar het document kijken en dan zeggen "Ja, hier veranderen we niets aan" is ook een heroverweging. Een heel korte, maar toch. Misschien wordt er op één of twee minipuntjes wat aangepast, maar die kans acht ik miniem. Al helemaal omdat Ollongren al begonnen is met het framen van dit referendum als een eigenlijke overwinning voor het ja-kamp:

Ollongren had gehoopt dat het kabinet genoeg mensen had overtuigd om voor te stemmen. "Dus in dat opzicht is dit een teleurstelling, ja." Ze vindt dat elke definitieve uitslag serieus genomen moet worden, maar "het is ook relevant dat veel mensen voor hebben gestemd."

Nee, die democratieminachtende vrouw zal nooit veranderen - en die wet ook niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten