Tegen alle marktverwachtingen in, is de Russische munt sinds begin dit jaar aan een opmars begonnen en flink in waarde toegenomen. Daardoor is de kans op een Russisch staatsbankroet afgenomen en zit Poetin weer sterker in het zadel.
In een artikel vorige week in
Die Welt wordt één en ander uiteengezet over de spectaculaire stijging van de Roebel sinds begin dit jaar ten opzichte van de US dollar (+16%) en de euro (+31%). In de getoonde grafiek van Die Welt wordt ook duidelijk dat met de stijging van de roebel de kans op een staatsbankroet sterk is afgenomen (zie de rode lijn van “Pleitewahrscheinlichkeit”).
Poetin heeft dus voldoende redenen om weer wat vrolijker te kijken. De sancties hebben een minder vernietigende werking dan gevreesd en met het Vredesakkoord van Minsk lijkt de rust in Oekraïne weer enigszins teruggekeerd, hoewel zowel
Rusland als het Westen de proxy oorlog daar op een lager pitje voortzetten, c.q. de plaatselijke strijdkrachten dat doen (hoe dat precies in zijn werk gaat en wie erwerkelijk aan de touwtjes trekt blijft altijd onduidelijk in proxy oorlogen).
Als gevolg van de sterkere roebel, komt Rusland weer makkelijker aan kapitaal op de financiële markten. Ook
de Russische beursindex RTS toonde zich veerkrachtig, met een stijging van 35% in 2015.
De economische problemen van Poetin zijn daarmee nog niet voorbij. De Russische economie krimpt dit jaar, vermoedelijk zo’n 4,6%. Als de olieprijs stijgt, zou dat wat gunstiger kunnen uitvallen en zal de krimp ongeveer 3% bedragen. Voor volgend jaar wordt een kleinere krimp voorzien (-1%) of een minimale groei, eveneens afhankelijk van de olieprijs. De inflatie in Rusland is dit jaar bijzonder hoog: 16,9% op jaarbasis.
De Russen voelen de economische crisis en de sancties dus wel degelijk in hun portemonnee, maar de neergang blijkt minder sterk dan eind vorig jaar nog werd voorzien. Ondertussen kan Poetin nog steeds rekenen op steun van het overgrote deel van de bevolking die aangemoedigd door de staatsmedia nog steeds in een nationalistische stemming verkeren en Poetin zien als de vader des vaderlands, al zal de hoera-stemming wat minder uitbundig zijn door de stijgende prijzen.
De redacteuren van Die Welt concluderen dat Poetin een heel wat langere adem blijkt te hebben dan menigeen in het Westen gedacht of misschien gehoopt had.