1. Home
  2. Reorganisatie Belastingdienst: duizenden ambtenaren ontslagen

Reorganisatie Belastingdienst: duizenden ambtenaren ontslagen

Geen categorie19 mei 2015, 20:00
Er worden 5.000 banen geschrapt.
Dat is nog eens groot nieuws: de Belastingdienst gaat flink met de bezem door de eigen organisatie. Het gevolg is dat er 5.000 banen worden geschrapt en dat er dus duizenden belastingambtenaren straks op straat komen te staan. Oké, dat is een tikkeltje overdreven, want er wordt een baan voor ze gezocht bij een ander onderdeel van de overheid, maar toch:
Nu werken er zo'n 20.000 mensen bij de Belastingdienst (dat is exclusief de Douane en Fiod). Voor degenen die hun baan verliezen wordt binnen of buiten de overheid ander werk gezocht.
Het schrappen van zo veel banen is nodig, omdat nieuwe computersystemen veel rekenwerk en controles kunnen overnemen. Door ICT-ontwikkelingen gaat het werk bij de Belastingdienst steeds meer lijken op data-analyse en daarvoor zijn veel minder mensen nodig, vindt de dienst.
De nieuwe manier van werken leidt tot betere belastingaanslagen en tot minder belastingontduiking, waardoor de extra belastingopbrengt kan oplopen tot honderden miljoenen en misschien zelfs miljarden euro's per jaar. Wie dus hoopte dat een vermindering van het aantal medewerkers goed nieuws zou betekenen voor het betalen van belastingen: helaas, de controle wordt niet minder, maar wordt gewoon geautomatiseerd.
Staatssecretaris Wiebes heeft al meerdere keren aangegeven dat hij de dienst "flink verouderd" vindt. Het vertrek, vandaag, van directeur-generaal Peter Veld, de hoogste ambtelijke baas, houdt verband met de grote reorganisatie.
Veld schrijft aan zijn medewerkers dat de reorganisatie de komende jaren "een forse opgave" betekent voor de dienst. "Bij een dergelijke meerjarige inspanning hoort ook een directeur-generaal Belastingdienst als boegbeeld", schrijft hij.
Dat er nu volop wordt ingezet op automatisering is niet meer dan logisch. In deze tijden kan er gewoon veel meer worden gedaan met data, zonder dat daar zoveel medewerkers voor nodig zijn als voorheen. Dat is vervelend voor de mensen die straks hun baan kwijt zijn, maar dit is de nieuwe realiteit, en daar moeten we met z'n allen maar aan wennen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten