1. Home
  2. Regering weigert het op te nemen voor christenen

Regering weigert het op te nemen voor christenen

Geen categorie04 jul 2014, 15:14
Christenen worden zwaar vervolgd in het Midden-Oosten, maar dat kan de Nederlandse regering niets schelen.
Onlangs dienden de drie christelijke partijen (CDA, CU en SGP) een motie in waarin ze de regering opriepen om het op te nemen voor vervolgde christenen in het Midden-Oosten. Aangezien de ene na de andere terroristische organisatie daar aan de macht komt en christenen op schandelijke wijze behandelt zou je denken dat dit precies in het Nederlandse 'mensenrechten'-straatje past. Dat is immers waar ons buitenlands beleid zogenaamd op gefundeerd is.
Helaas dachten de andere partijen daar net een beetje anders over. De motie werd gesteund door de PVV, maar daar eindigde het meteen mee. GroenLinks vond het niets, de SP heeft belangrijkere zaken te doen, 50Plus wil alleen mee doen als het om bejaarde christenen gaat, en - belangrijker - PvdA en VVD vinden dat gezeur over het welzijn van christenen maar niets. Zij stemden namelijk tegen deze toch wel behoorlijk zwak verwoorde motie:

Mensenrechten in het buitenlands beleid
Nr. 113
MOTIE VAN HET LID OMTZIGT C.S.
Voorgesteld tijdens het Notaoverleg van 30 juni 2014
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
constaterende dat wereldwijd naar schatting 100 miljoen christenen onderdrukt worden;
overwegende dat in het bijzonder in het Midden-Oosten sprake is van toenemende ernstige, grootschalige bedreiging van christenen, waaronder etnische zuiveringen;
spreekt de zorg uit dat het christendom uit het Midden-Oosten, zijn bakermat, weggevaagd dreigt te worden;
verzoekt de regering, te pleiten voor onderzoek door de VN naar de aard, de omvang, de ernst en de oorzaken van de toenemende bedreiging van christenen in het Midden-Oosten, en daarbij ook in te gaan op de religieuze en ideologische motieven van de daders,
en gaat over tot de orde van de dag.
Omtzigt
Voordewind
Van der Staaij

Eén van de excuses om tegen dit voorstel te stemmen was dat het puur en alleen over christenen ging. Andere bevolkingsgroepen hadden er - mopperden enkele partijen voorzichtig - ook bij betrokken moeten worden. Leuk en aardig, maar als je het graag wilt opnemen voor die andere groepen kun je daar ook een motie voor indienen. Het is helemaal niet nodig om deze specifieke motie dan af te schieten. Daar komt bij dat christenen nu eenmaal op grote schaal worden vervolgd. Kerken worden in de fik gezet, christenen worden opgepakt, mishandeld en zelfs vermoord, en ga zo maar door. Het is zo erg dat hele groepen christenen zich gedwongen voelen om hun thuisland(en) te ontvluchten.
Je zou denken dat een land dat zich zogenaamd helemaal richt op bescherming van de mensenrechten zoiets belangrijk vindt en er iets aan wil doen, al ware het maar om de Verenigde Naties te verzoeken om onderzoek te doen. Maar nee, zelfs dat - zelfs die hele kleine stap - gaat de hoge dames en heren in Den Haag te ver. 
Je kunt hieruit concluderen dat de historische verbondenheid met christenen elders tegenwoordig niet-bestaand is in Nederland. In het verleden was er namelijk wél ingegrepen, puur en alleen omdat men een band voelde met vervolgde Arabische christenen. 
Dat is op zichzelf al jammer, maar het wordt zo mogelijk nog erger: blijkbaar is er niet alleen 'geen band' meer, maar laat het lot van christenen in het Midden-Oosten de Tweede Kamer en de regerings zelfs volkomen koud. Onze politici hebben zich helemaal van christenen afgekeerd - misschien zien zij ze zelfs wel als vijanden of oorzaken van de huidige crisis in het Midden-Oosten. Hoe anders te verklaren dat Nederland wel van alles en nog wat zegt over vervolgingen van andere religieuze groepen in bijvoorbeeld Afrika en Azië? Daar hoeft er maar iets te gebeuren of onze volksvertegenwoordigers zitten er bovenop om boeddhisten, hindoes, en moslims te verdedigen.
Het is ronduit schandalig dat onze regering en Tweede Kamer deze christenen laat stikken. Het is mooi dat het CDA, CU, SGP en de PVV daar anders over denken, maar zij hebben samen niet eens bijna genoeg zetels om het kabinetsbeleid te veranderen. 
Overigens valt het me vooral tegen van de VVD. In het verleden zette die partij zich nog wel in voor christenen in het Midden-Oosten (en voor Israël). Blijkbaar zijn de liberalen nu zo bevriend met de PvdA dat ze er geen enkele moeite mee hebben om die groepen links te laten liggen en rustig toe te kijken terwijl ze naar de verdoemenis worden geholpen. Ik denk al tijden negatief over Rutte en Zijlstra, maar zelfs ik had niet verwacht dat ze bovengenoemde motie naast zich neer zouden leggen. Nog dieper kunnen zij niet zinken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten