Griekenland en Macedonië hebben ruzie, want Macedonië mag niet die naam hebben. Tenminste, dat vinden ze in Griekenland. Het is een ruzie die al 27 jaar lang duurt, maar waar nog steeds geen langdurige oplossing voor is gekomen. Nu hebben beide landen besloten dat de naam 'Noord-Macedonië' ermee door kan. Daar vindt nu een referendum over plaats in 'Macedonië'. 'Voor een veilige toekomst voor onze kinderen' is één van de slogans van de ja-campagne in het Macedonische referendum dat zondag wordt gehouden. Het is een gevoelig referendum, want Macedoniërs wordt gevraagd of ze het goed vinden dat de naam van hun land Noord-Macedonië wordt. Dat werd in juni vastgelegd in een historisch akkoord tussen Skopje en Athene.
Toen kwam er een eind aan het 27-jaar lange dispuut tussen de twee landen. Omdat Griekenland een provincie heeft die ook de naam Macedonië draagt, eisten de Grieken een andere naam voor het noordelijke buurland. Griekenland hield al die jaren de mogelijkheid tot lidmaatschap van de NAVO en de EU tegen voor de Macedoniërs. Maar de huidige premiers van beide landen, Alexis Tsipras en Zoran Zaev, kwamen tot een compromis.
Voor Macedonië is dit nogal iets, want als de bevolking 'ja' stemt, dan komt er een eind aan decennia lang conflict en dan kan het land ook lid worden van de
NAVO en de Europese Unie. In het land is dat ook bekend, dus het 'ja' stemmen wordt ook beïnvloed door het toekomstperspectief op de Europese Unie en de NAVO. Niet iedereen is het daarmee eens.
Daarnaast is niet iedereen in Griekenland blij met de huidige oplossing. Noord-Macedonië heeft nog steeds 'Macedonië' in de naam. Dat zou betekenen dat de bevolking claims kan maken op 'Griekse' geschiedenis, zoals Alexander de Grote. Daar zijn de Grieken het niet mee eens en dat hebben ze ook laten merken in demonstraties. 'What's in the name', maar dan letterlijk.