De Unie verlaten levert Nederland 10% extra economische groei op.
Uit onderzoek van Capital Economics - uitgevoerd voor de PVV - blijkt dat opzegging van het EU-lidmaatschap Nederland systematisch miljarden oplevert. PVV-leider Geert Wilders legt uit:
'In tegenstelling tot wat bangmakers beweren, zou onze economie dan niet tot stilstand komen', zegt Wilders in een gesprek met het AD. 'Volgens premier Rutte komt het gras op de kades van de Rotterdamse haven te staan. Maar we zouden juist miljarden meer verdienen dan nu.'
Waar zit de winst precies in? Het eerste en belangrijkste punt is dat Nederland bij een Nexit geen miljarden meer hoeft over te maken aan kwakkelende zuidelijke lidstaten. Het zal de dames en heren politici (en journalisten) verbazen, maar belastinggeld is niet gratis. Als je dat geld aan de Grieken geeft haal je het uit de Nederlandse economie - dat kost werkgelegenheid en welvaart.
Daarnaast hoeft Nederland zich na uittreding niet meer te houden aan allerlei Europese regels, die het vrijhandelsverkeer (en de productie, etc.) alleen maar belemmeren. Mensen die geloven dat de EU bedoeld is om de vrije markt juist méér de ruimte te geven zullen dat ongetwijfeld verbazingwekkend vinden, maar feit is dat de regelgeving van de Unie ons geld kost. Denk daarbij aan regels met betrekking tot het milieu of accijnsvrijstellingen voor bepaalde ondernemers.
Tenslotte zal Nederland na een Nexit zonder problemen verdragen kunnen sluiten met landen buiten de Europese Unie. De EU werkt bijvoorbeeld aan een verdrag met China, maar is intern te verdeeld om dat met succes af te ronden. Als Nederland hier zelf over ging had een dergelijk verdrag in weinig tot geen tijd in elkaar gezet kunnen worden. En ja, dat zou ons land meer welvaart en economische groep opleveren. Combineer dat met de mogelijkheid om natuurlijk gewoon handel te kunnen blijven voeren met de Unie, en opeens zie je een toekomstbeeld voor je waarin Nederland er financieel fors op vooruit gaat.
"Zwitserland laat dat ook zien," legt Wilders uit aan de NOS.* Dat land handelt weliswaar met lidstaten van de Europese Unie, maar is zelf niet lid. Het resultaat? Het gaat daar economisch veel beter dan met Nederland. En dat terwijl dat land zich in het hart van Europa bevindt, omringd door EU-lidstaten.
Met dit rapport heeft Wilders een fantastisch wapen in handen. Capital Economics is namelijk niet zomaar een bureautje; vorig jaar won het de Wolfson-prijs, op de Nobelprijs na de belangrijkste economische award ter wereld. De PVV-leider kan de statistieken uit dit rapport keer op keer herhalen, waardoor het zelfs de meest hardleerse Nederlandse kiezer duidelijk moet worden dat een Nexit in ons financiële voordeel is.
Laat de pro-EU partijen dan maar verdedigen waarom het zo belangrijk is om ondanks die mooie cijfers lid te blijven van deze onheilige Unie. Ik wens ze daar bijzonder veel succes mee. De kans dat de Nederlandse kiezer daarin trapt is namelijk zo ongeveer... nihil.
* Overigens moet u het vraaggesprek met de NOS echt even kijken. De publieken proberen elk mogelijk verweer er tegen in te brengen, maar Wilders weerlegt iedere vorm van kritiek met speels gemak. Het enige punt waar we voor moeten waken is dat ze er niet in slagen om het imago van Capital Economics te schaden - want daar zullen ze ongetwijfeld vol op inzetten. Het rapport én CE moeten dus met hand en tand worden verdedigd.