PVV totaal geïsoleerd in de Tweede Kamer

Geen categorie12 jan 2015, 10:00
Er ligt een cordon sanitaire om de PVV: diens moties worden bijna nooit gesteund door andere partijen.
De PVV was altijd één van de minst effectieve partijen in de Tweede Kamer, maar sinds de 'Minder, minder, minder'-controverse is de politieke impact van die partij nog verder gedaald.
Sterker nog, de partij staat tegenwoordig écht volkomen alleen. Geen enkele andere partij die het aandurft om moties van Wilders en co. met enige regelmaat te steunen.

De parlementaire invloed van de Partij voor de Vrijheid is sinds maart vorig jaar op een dieptepunt beland. In heel 2014 werden van de PVV slechts negen moties aangenomen, een krappe drie procent van de moties die de partij indiende. Nooit eerder was de betekenis van de PVV in de Tweede Kamer zo klein.

Hoewel Wilders zijn uitspraken over minder Marokkanen vooral deed om te voorkomen dat lokale PVV-afdelingen gedwongen werden om in lokale coalities te gaan zitten, heeft hij de Tweede Kamerfractie er per ongeluk ook flink door beschadigd.

Tot maart 2014 had eigenlijk geen enkele partij in de Kamer principiële bezwaren tegen het indienen van moties met de PVV. Na een wat voorzichtige start in 2006 dienden alle partijen regelmatig een voorstel in met een Kamerlid van de PVV. De samenwerking was groot met CDA en VVD, vooral in de jaren 2010 - 2012, toen de PVV als gedoogpartner dicht tegen de regering van CDA en VVD aan zat. In die jaren werden ook de meeste PVV-moties door de Kamer gehonoreerd.

Nu dus niet meer. Natuurlijk, eens in de zoveel tijd wordt er nog steeds een PVV-motie gesteund, maar over het algemeen is dat niet zo. Sterker nog, er zijn partijen die niet eens meer willen dat hun moties mede worden ingediend door Wilders en co.
Lees verder op pagina 2.
Natuurlijk is het gemakkelijk om te roepen dat die partijen daar onjuist aan doen - daarover zometeen meer - maar geen mens die dit niet zag aankomen toen Wilders vorig jaar ineens losging. De PVV-leider heeft zichzelf én zijn fractiegenoten eenvoudig buitenspel gezet.
Geheel onverwacht is dat niet. Zoals Tim vorig jaar al schreef:

Daarnaast heeft Wilders zich bij vriend en vijand in de Kamer impopulair gemaakt. Door de actie staat de partij in de Tweede Kamer volkomen buitenspel en zal nóg minder moties en amendementen aangenomen zien te krijgen.

Voor Trouw komt het dus wellicht als een verrassing dat de PVV weinig meer heeft in te brengen, maar scherpe waarnemers zagen dat dus al lang van tevoren aankomen. Wilders heeft er zelf voor gezorgd dat er een cordon sanitaire rond zijn partij is gecreëerd. Als hij zich had ingehouden was dat vrijwel zeker niet het geval geweest. Jammer, ook al omdat de PVV af en toe natuurlijk best met zinnige moties komt aanzetten.
Dat gezegd hebbende is het onverstandig dat de andere partijen zich hier toe laten verleiden. Dat je niet met de PVV wilt regeren is één, maar dat je vervolgens moties van die partij ook nog eens stelselmatig negeert gaat veel verder. PVV-kiezers hebben het recht om gehoord te worden, ook als VVD, PvdA, SP, CDA, GroenLinks, D66, etc. enzo. Wilders' taalgebruik buitengewoon aanstootgevend vinden.
Of zij het leuk vinden of niet, de PVV dient regelmatig moties in die gesteund worden door haar achterban en die niet discriminerend van aard zijn. Je moet per geval bekijken of een motie waarde heeft of niet, of de motie acceptabel is of niet. Je kunt niet één algemeen besluit nemen om alle moties van de PVV maar te verwerpen, tenminste, niet zonder toe te geven dat je het hele democratische proces eigenlijk maar niets vindt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten