De Nederlandse kiezer is niet tevreden over Rutte 2.
Het kabinet Rutte 2 zit morgen drie jaar en het is dus tijd om de balans op te maken. Uit de Ipsos Politieke Barometer blijkt dat de Nederlandse kiezer niet bepaald tevreden is met het huidige kabinet: Slechts 14 procent vindt Rutte 2 beter dan Rutte 1, het kabinet van VVD en CDA dat gedoogd werd door de PVV.
[caption id="attachment_123530" align="aligncenter" width="770"] Bron: Ipsos[/caption]
Opvallend is dat maar 19 procent van de PvdA-kiezers het huidige kabinet beter vindt dan het vorige. Maar liefst 35 procent van de PvdA'ers vindt het huidige kabinet ook echt slechter dan Rutte 1, en 37 procent is het om het even. Je zou verwachten dat PvdA-kiezers veel enthousiaster zouden zijn over Rutte 2, hun partij regeert immers mee. Toch geeft meer dan een derde van hen de voorkeur aan het rechtse kabinet Rutte 1. De kiezers van de PVV en de SP zijn het meest negatief over Rutte 2.
Ook qua rapportcijfer presteert Rutte 2 slechter dan Rutte 1. Rutte 1 kreeg gemiddeld een 5,5 – nipt voldoende dus. Het huidige kabinet moet het doen met een 5,1. Hoewel het kabinet aan vertrouwen heeft gewonnen sinds de vliegramp van vlucht MH-17, vinden de meeste Nederlanders nog steeds dat de regering ondermaats presteert.
[caption id="attachment_123531" align="aligncenter" width="670"] Bron: Ipsos[/caption]
In de peilingen staat de PVV nog steeds aan de top met 31 zetels. Het is duidelijk dat de partij politiek garen spint bij de toenemende stroom asielzoekers in de EU. Geert Wilders profileert zich scherp als anti-immigratiepoliticus, en één op de vijf Nederlanders zegt nu op hem te gaan stemmen. Twee weken geleden peilde de partij hetzelfde zetelaantal, wat erop kan duiden dat het plafond is bereikt qua steun. Misschien komen er nog een paar zetels bij, maar veel meer dan dit zal het niet worden.
[caption id="attachment_123532" align="aligncenter" width="606"] bron: Ipsos[/caption]
Ook de overige partijen blijven stabiel staan in de peilingen. Met 27 zetels staat de VVD op plek twee, D66 en het CDA volgen met respectievelijk 20 en 19 zetels. De PvdA staat nog steeds erg laag – qua percentage kiezers is de partij nummer zes in de peilingen. Samen staan de coalitiepartijen op slechts 40 zetels, 39 minder dan ze nu in de Tweede Kamer hebben.
Wat nog meer opmerkelijk is, is dat de SP op 13 zetels staat – een verlies van twee zetels ten opzichte van de vorige verkiezingen. Hoewel de PvdA op groot zetelverlies staat in de peilingen, weet de linkse concurrent SP hier niet van te profiteren.