PvdA prominenten doodsbenauwd voor Pechtold

Nieuws07 jun 2014, 17:44

Althans, dat schrijft de NRC (inlog) vandaag in een uitvoerige bijdrage onder de veelzeggende titel 'De coalitie van onwilligen'.

Met die 'onwilligen' doelt de NRC op zowel de VVD als de PvdA, die in feite tegen beter weten in een verstandshuwelijk in stand houden tussen partners, die eigenlijk voor geen meter bij elkaar passen. De NRC schrijft dat het eventuele opbreken van de regeringscoalitie met name de PvdA slecht uitkomt en prominenten van beide partijen vrezen, dat bij een eventuele val van het kabinet, Pechtold op een zegekar het Torentje binnengereden wordt. De NRC:

"Intussen zien VVD en PvdA ook met argusogen hoe Pechtold zich positioneert als kandidaat-premier, die een val van het kabinet naar hun zeggen zou toejuichen omdat hij dan electoraal „kan cashen” – met het Torentje als hoofdprijs.

Het is dit vooruitzicht – én het commitment van Samsom en Rutte aan hun gezamenlijke project – dat VVD en PvdA, ondanks alle spanningen, bij elkaar houdt, vertellen leidende politici uit beide partijen."

Nou, nou, het zijn juist deze twee partijen die altijd de mond vol hebben over 'het landsbelang' en wat dies meer zij. We herinneren ons nog goed, dat bijvoorbeeld de VVD Wilders verweet niet aan het landsbelang te denken, toen deze de stekker uit het onverstandige lastenverzwaringspakket van het Catshuis trok. En over de hypocrisie van de PvdA hoeven we het al helemaal niet te hebben. Weet u nog, dat hun fractie ervoor zorgde dat het ESM er door werd gejast? Nota bene tijdens een demissionaire kabinetsperiode, waar in principe alleen bijzaken mogen worden behandeld. Op cruciale momenten laten de sociaal-democraten zien, dat het landsbelang wat hun betreft beperkt blijft tot het eigen partijbelang. We herinneren ons natuurlijk ook nog wel dat onder PvdA premier Kok en VVD minister Zalm (Financiën) onze gulden werd verkwanseld aan de euro. De kosten daarvan voor Nederland lopen in de honderden miljarden. Euro's wel te verstaan. Bron.  Hoezo landsbelang?

Intussen gijzelen de beide politieke tegenpolen elkaar in een vechtkabinet en is Pechtold de lachende derde. Zijn partij (momenteel 12 zetels) gaat al weken fier aan kop in de peilingen en zou verdubbelen als er nu verkiezingen zouden zijn. Maar die komen voorlopig niet: geen van beide coalitiepartijen hebben daar belang bij. De VVD niet en zeker de Partij van de Arbeid niet, die bovendien te kampen heeft men intern gedoe rondom haar politieke leider, zoals onze Frank vanmiddag ook al meldde.

Wat er wel aan zit te komen zijn de Provinciale Staten verkiezingen, in maart volgend jaar. Dat lijkt nog ver weg, maar tijd is maar betrekkelijk, zeker als men ziet dat het politieke landschap al tijden min of meer stabiel is met 5 grotere partijen, die allemaal tegen, op of net boven de 20 zetels zitten: VVD (22), PVV (22), CDA (22), SP (20) en koploper D66 (25). De PvdA bungelt met 13 zetels tussen de grote jongens en het kleine grut in. Vertalen we dit politieke landschap naar senaatszetels, dan is duidelijk dat de VVD en PvdA een nóg kleinere minderheid zullen halen dan ze nu al hebben. Dit betekent, dat de invloed van de overige 'gedoogpartijen', D66, CU en SGP, nog groter wordt. Het wordt dan de politieke hamvraag voor zowel de VVD, als -vooral- de Partij van de Arbeid, of continuering van deze coalitie wel in het voordeel van de respectievelijke partijen is.

De eerste testcase zal de nieuwe begroting voor komend jaar worden. Dan zal blijken hoe sterk de onderlinge samenhang van dit kabinet nog is. Uit datzelfde NRC artikel bleek, dat de coalitiepartners steeds meer eerst hun eigen politieke koers bepalen en pas daarna een compromis zoeken. Van een hechte eenheid -voor zover daarvan gesproken kan worden tussen twee ideologische tegenpolen- zou allang geen sprake meer zijn. Zo zou Rutte nogal fel zijn uitgevallen tegen zijn minister van Financiën Dijsselbloem, toen die voortijdig een fraaie socialistische bestemming voor de 'meevaller' van 600 miljoen op tafel legde. Naar verluidt wilde Dijsselbloem dat geld besteden aan meer Brussel en meer ontwikkelingshulp. Ik zei het al: van deze partij moet Nederland het al lang niet meer hebben. De partij wordt met recht spottend de Partij van de Allochtonen genoemd, want die maken er de dienst uit, zeker op gemeentelijk niveau. De heisa rondom de benoeming van Van Woerkom als de nieuwe Ombudsman heeft dat eens temeer bevestigd. Het minste of geringste 'ies racisme' volgens de allochtonenpartij. En dat, terwijl een PvdA-kamerlid nota bene in de benoemingscommissie zat die Van Woerkom had voorgedragen. Het kan verkeren.

Dus dat wordt nog wat de komende maanden als het geld verdeeld moet worden. De VVD wil (terecht) meer geld naar defensie, de PvdA wil ontwikkelingshulp geven aan corrupte Afrikaanse landen in plaats van het geld teruggeven aan de Nederlandse burger. En Alexander Pechtold? Die lacht in zijn veilingmeesterknuistjes en wacht geduldig af tot het juiste moment is aangebroken.

Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten