Daadkracht van de Partij van de Arbeid! Eindelijk wordt een einde gemaakt een de onrechtvaardige inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen.
Althans, dat is waarschijnlijk
waar het op moet lijken. Mevrouw Keklik Yücel van de PvdA dient namelijk een initiatiefwetsvoorstel in dat het verbiedt dat mannen en vrouwen voor hetzelfde werk verschillend loon krijgen. Is dat nog niet verboden dan? Natuurlijk wel, maar wat maakt dat uit!
De
timing van het voorstel is wel erg verdacht. Nog maar een week geleden probeerde de Amerikaanse president Barack Obama op eenzelfde manier de
aandacht af te leiden van zijn teleurstellende economische en buitenlandse beleid. Terwijl het ook in de Verenigde Staten al verboden is vrouwen minder geld te betalen als ze hetzelfde werk doen als mannen, klaagde de Democraat over een "beschamend" verschil in inkomen.
In werkelijkheid bestaat dat verschil in inkomen alleen omdat vrouwen niet altijd hetzelfde werk doen als mannen. Zij werken vaak minder uren en vaker in beroepen die sowieso minder betalen. Dan stoppen veel vrouwen ook nog eens met werken wanneer ze kinderen krijgen of nemen ze een deeltijdbaan. Neem al die factoren in overweging en er blijkt in Amerika helemaal geen sprake te zijn van discriminatie.
Hetzelfde is het geval in Nederland. Jonge vrouwen verdienen vrijwel altijd hetzelfde als, zo niet meer dan, jonge mannen. De verschillen in inkomen doen zich over het algemeen voor bij vrouwen die een aantal jaar zijn gestopt met werken om kinderen te nemen en op te voeden en vervolgens weer de arbeidsmarkt opgaan. Dat is het niet vreemd dat zij minder verdienen dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Die hebben in die jaren immers meer ervaring opgedaan en zouden een hoger loon waard moeten zijn.
Dat weten de sociaal-democraten toch zeker ook? Waarom maken ze zich dan plotseling zo'n zorgen over vermeende inkomensverschillen en discriminatie? Zal het er iets mee te maken hebben dat de PvdA er nog altijd
beroerd voorstaat in de peilingen en er over minder dan een maand verkiezingen zijn?