De Tweede Kamer wil minder debatten in de marge, maar pleit nu alweer voor een marginaal idee: ze steunen een voorstel van coalitiepartijen VVD en D66 waarmee de overheid haar intentie aangeeft zich te willen bemoeien met de 'digitale erfenis van overleden personen'. De Rijksoverheid wil namelijk de grote techbedrijven in de toekomst informeren over het overlijden van personen, via RTL Nieuws. Los van de inhoud van het voorstel is het opmerkelijk dat een organisatie die haar ICT niet voor elkaar heeft, zich bemoeit met de ICT van anderen. Terwijl de transistorcomputer al bijna zeventig jaar bestaat zijn veel processen bij de Rijksoverheid nog met papieren geregeld, en krijgen ze het niet voor elkaar om de Tweede Kamerverkiezingen met behulp van stemcomputers te organiseren.
En uitgerekend deze organisatie -die haar eigen ICT niet beheerst en al jaren nalaat om een
Ministerie van Informatietechnologie op te richten, komt nu even aanzetten met ideeën hoe de ICT-belevenis van burgers beter kan.
In plaats van het presenteren van dit soort
ideeën in de marge, zou de Tweede Kamer er goed aan doen eerst
haar eigen ICT-dienstverlening te onderzoeken, alvorens ze zich focust op de ICT-belevenis van de burgers. Met het voorstel tonen de Kamerleden van de VVD en D66 zich beperkt, zo stelt Kamerlid Middendorp:
"We moeten bij de vernieuwing van de wet op de lijkbezorging ook naar de digitale kant kijken"
Ja het staat er echt, Middendorp gebruikt gewoon het woord 'lijkbezorging', hoe komt hij erop!? Het is het niveau van de 'onbeleefde oom tijdens de uitvaart' die grappende opmerkingen maakt over de 'lijkwagen' in plaats van te spreken van een 'rouwwagen'.
Maar afijn, terug naar de inhoud van het VVD/D66-voorstel. De partijen willen 'bedrijven niet verplichten iets te doen bij het overlijden van personen', maar slechts een 'signaal' afgeven als iemand is overleden. Een soort postduifservice dus. VVD-Kamerlid Jan Middendorp vindt het in ieder geval een héél belangrijk punt:
"Als mensen overlijden, haalt de overheid ze uit de systemen. Dan zou de overheid tegelijk ook die digitale dienstverleners een signaal kunnen geven. Maar ik wil ze wel laten weten dat één van hun gebruikers is overleden. Dan is het aan de Facebook en Twitters van deze wereld wat ze ermee doen."
Maar waarom nu precies? Waarom zou de overheid signalen naar bedrijven moeten sturen wanneer iemand is overleden? Dat blijkt niet uit de communicatie van de Kamerleden. En dat laatste is vreemd want er lijken geen rationele redenen te bedenken waarom dit noodzakelijk is of waar het zenden van zo'n signaal toe leidt, immers is het ondernemen van actie "niet verplicht". Ach, bij VVD en D66 hebben ze wel vaker last van 'kuren'.