Proef gereguleerde wietteelt: burgemeester Halsema liberaler dan verwacht

Geen categorie02 okt 2018, 19:00
Burgemeester Halsema heeft geen vertrouwen in het landelijke wietteelt experiment. Het zou praktisch niet uitvoerbaar zijn. Hoe is ze dan liberaler? Leest u verder.
In Het Parool valt te lezen dat Halsema een brief heeft geschreven aan minister Grapperhaus van Veiligheid & Justitie en Bruno Bruins van Zorg. Hierin zegt ze dat Amsterdam een nieuw landelijk softdrugsbeleid toejuicht maar niet onder de huidige gestelde regels van dit kabinet. En dit is waar het liberale karakter doorschijnt.
Halsema vindt het namelijk een slechte zaak dat wanneer een gemeente meedoet aan het experiment, álle coffeeshops verplicht zijn mee te doen. Ook meent ze dat het maximum van 10-15 wietvariëten en 5-10 hasjvariëteiten te weinig is om het experiment te laten slagen. Ze meent dat op deze manier ten eerste de coffeeshops hun illegale handelaars en masse de deur moet wijzen, wat niet perse zonder gevolgen hoeft te gaan. Ten tweede loop je met het verplichte maximum aan variëteiten de kans dat illegale handelaars de illegale variëteiten alsnog aan gaan bieden op de zwarte markt of via de achterdeur van diverse coffeeshops.
Voor Halsema zou het dus alleen werken als coffeeshops vrijwillig mee zouden willen doen en niet gestraft worden als zij niet mee willen doen, én wanneer het maximum aan variëteiten verhoogd, maar liever geschrapt wordt. Op deze manier wordt illegale handelaars niet in één klap de afzetmarkt ontzegd én houden coffeeshops iedereen te vriend. Dit neigt toch behoorlijk naar vrijemarktdenken zoals we dat van de klassiek-liberalen kennen!
Het beste zou waarschijnlijk nog zijn om de telers van de meest verkochte cannabis-variëteiten een overheidscontract te geven en te zorgen dat zij tegen een lagere prijs kunnen produceren waarmee ze de illegale handelaars eruit concurreren. Zolang de prijs dan acceptabel (en wellicht met accijns) blijft, zou het een lucratieve bron van inkomsten kunnen zijn voor de overheid. Zouden ze dan de prijs toch te hoog weten op te krikken, dan steekt de illegale handel binnen de kortste keren weer de kop op en schiet de overheid zichzelf in de voet door verlies te lijden, helemaal als handhaving ook nog eens langdurig moet optreden.
Maar goed, dat is wellicht nog een stap te ver (en ook niet echt liberaal) te noemen, Halsema neigt in ieder geval naar de juiste richting met haar bezwaren!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten