Het Power of Art House in Amsterdam heeft een expositie over 'macht en tegenmacht', maar komt natuurlijk niet verder dan banale troep dat voor kunst door moet gaan. Via Het Parool.
Kunst had ooit een functie in de maatschappij, ons eraan herinneren wat schoonheid inhield en zo nu en dan een boodschap om eens goed over na te denken en te reflecteren. Tegenwoordig komt men kennelijk niet verder dan regelrechte drek op je netvlies te projecteren en moet de boodschap expliciet worden gemaakt omdat je anders geen hol snapt van waar je nou eigenlijk tegenaan zit te gapen.
Dit is exact wat nu in Amsterdam gebeurt. 'Kunst'-collectief Indecline heeft voorafgaand aan de presidentsverkiezingen een lelijk, dik, en naakt Trump-standbeeld gemaakt als 'teken van verzet tegen zijn mogelijke benoeming'. Het standbeeld had blijkbaar niet het gewenste effect. Oprichter van het Power of Art House, Saskia Stolz, legt ons uit hoe machteloos wij ons kunnen voelen tegenover wereldleiders. Het is dus voor Stolz met deze expositie de bedoeling dat de rol van kunst tussen wereldleiders en gewone mensen wordt belicht. Ook wil zij 'mensen laten praten over dit maatschappelijke onderwerp' waar het activisme nog maar weer eens wordt benadrukt.
Zonder dergelijke kunst praten mensen ook gewoon over deze onderwerpen. Die rol van kunst is dus zo ontzettend klein en die verklaring zo nietszeggend dat er haast wel iets anders aan de hand moet zijn.
We hebben hier gewoon te maken met een groepje dat zichzelf kunstenaars noemt om hun activisme enigszins te verhullen én een aardige boterham kunnen verdienen met het etaleren van propaganda, gericht aan mensen die al bereid zijn de boodschap op te vangen.
Waar ik dan wél enig begrip voor heb is het werk van Csar die diverse leiders (Merkel, Zuckerberg en de paus) 20 jaar later voorstelt, terugkijkend op hun leven. Hier zit nog íets van een geraakte snaar. Het is namelijk heel goed om dit menselijke aspect van zulke figuren eens te benadrukken en je in hun schoenen te verplaatsen. Het 'heb ik wel goed gehandeld?' vraagstuk is namelijk perfect toe te passen op je eigen leven maar benadrukt de veel grotere verantwoordelijkheden en afwegingen van zulke leiders ook. Ondanks dat is het natuurlijk nog steeds hartstikke lelijk en heb je het na vijf minuten wel gezien.
De opening van de expositie begon met een naakte oude vrouw die Trump een badjas omdoet. Die boodschap zegt mij nog het meest...