In juni 2010 werden ze afgetekend de grootste partijen, nu zakt de grond onder de voeten van PvdA en VVD langzaam weg. SP en PVV profiteren.
De contouren van de Nederlandse politiek post-Griekenland worden zichtbaar nu de VVD bijna terug is op het niveau dat ze in werkelijkheid in de kamer bezetten en de PvdA steeds meer afgerekend wordt voor de volstrekte onzichtbaarheid van Job Cohen in de belangrijkste debatten die op het moment gevoerd worden. Voormalig minister van Feesten & Partjien Ronald Plasterk, tegenwoordig woordvoerder Financiën gooit in arren moede zo nu en dan wat volstrekt onbegrijpelijke politieke one-liners in de Arena om de PVV te kunnen bekritiseren. Zo schikte hij in november in het debat over steun aan Ierland op voorwaarde dat het steunpakket "niet ten koste zou gaan van de allerarmsten". Wat hij eigenlijk wilde zeggen was dat hij een vuile opportunist was die het gebrek aan steun van de PVV voor het typische PvdA-plan dat de steun aan Ierland was, wilde uitbuiten door nog wat extra puntjes voor zijn eigen agenda binnen te halen. Het was tekenend dat D66-woordvoerder Wouter Koolmees in woede ontstak. Even was ik blij dat we wapenbezit verboden was in Nederland, anders hadden we op 21 november 2010 één Kamerlid minder gehad en bovendien een moordenaar in ons nationale parlement.
De partijen die profiteren van de misère bij de PvdA en de verslapping bij de VVD zitten allebei aan de linkerkant. De Socialistische Partij en de Partij voor de Vrijheid grijpen deze week allebei een zeteltje, maar hebben hun grafiekjes al weken op zien lopen. Sinds begin mei pakte de PVV liefst zeven zetels. De SP groeit al sinds begin maart maar presteert het om ook drie zetels te plussen sinds begin mei, het moment dat voor de VVD een kentering inluidde.
Opvallend is dat er in de tweede week van maart en in de eerste week van mei een duidelijk omslagpunt zit in de peilingen van Maurice de Hond (
klik). Voor de PvdA was maart een topje op vijfentwintig virtuele zetels, sindsdien zijn er acht (!) zetels in rook opgegaan. De SP stond op 17 en pakte in de maanden erop zes zetels. Het CDA mocht in maart 17 virtuele blauwe stoeltjes noteren en leek bezig de schade die de partij sinds juni 2010 leed, te beperken. Sindsdien gingen er echter weer vier stoelen af. Winnaars zijn er sindsdien nauwelijks te noemen. D66 groeit een heel klein beetje, maar de buit gaat eigenlijk naar de eerder genoemde PVV en SP.
Nog even en die partijen mogen met zijn tweeën meer zetels noteren dan de traditionele Grote Drie PvdA, VVD en CDA bij elkaar. Moet ik toch maar eens gaan denken over emigratie.
De volledige peiling met tussen haakjes de verschuiving ten opzichte van vorige week: VVD 32 (-1), PVV 28 (+1), SP 23 (+1), PvdA 17 (-1), D66 15 (-), CDA 14 (-), GroenLinks 9 (-), ChristenUnie 5 (-), SGP 3 (-), PvdD 3 (-), Bejaarden 1 (-)