Politiek en bestuurlijk getreuzel "kost honderden levens"

Geen categorie23 jul 2012, 15:14
Ieder jaar komen er zo'n 600 trombosepatiënten om het leven door politiek en bestuurlijk getreuzel in de zorg.
Het is niet bepaald de week van minister Edith Schippers. Gisteren berichtte ik dat de helft van de werknemers in de zorg regelmatig te maken krijgt met agressie, vandaag wil ik graag wat aandacht besteden aan een ander schrijnend probleem in deze sector:

Vier cardiologen en een farmacoloog roepen minister Schippers (Volksgezondheid) en het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) op nu eindelijk haast te maken met het vergoeden van een nieuwe generatie orale antistollingsmiddelen.

De specialisten zeggen dat het getreuzel jaarlijks aan 600 trombosepatiënten het leven kost. Daarnaast belanden duizenden patiënten nodeloos in het ziekenhuis.
De nieuwe geneesmiddelen, waarmee tussen de 800 en 1300 hersenbloedingen per jaar voorkomen kunnen worden, liggen al een jaar te wachten op advies van het CVZ en een vergoedingsbesluit van mevrouw Schippers.
Je zou denken dat het voor de minister een absolute prioriteit is om hier onmiddelijk iets aan te doen. Helaas, niets is minder waar:

"Voorlopig is er echter geen zicht op zo’n beslissing”, stelt de groep dokters, die zich ergert aan de gang van zaken. „Hoogst merkwaardig en ook onverstandig. Want trombosepatienten hebben door het gebruik van de nieuwe generatie orale stollingsmiddelen bij de hartritmestoornis ’boezemfibrilleren’ minimaal 29 procent (en maximaal 58 procent) minder kans op het krijgen van hersenbloedingen."

Volgens de cardiologen wordt het proces bewust vertraagd door en voor de lobby van trombosediensten. "Die zien een belangrijk stuk van hun werk straks tenietgedaan door de komst van de nieuwe antistollingsmiddelen", aldus één van hen. "Deze worden in België en Duitsland gewoon vergoed. Belachelijk dat dit hier niet zo is".
Dat kun je wel zeggen, inderdaad. Het is bijzonder zorgwekkend dat de trombosediensten blijkbaar zoveel invloed hebben dat ze ervoor kunnen zorgen dat er levens verloren gaan, zodat zij een paar euro's extra kunnen verdienen. Nog erger is dat de minister waarschijnlijk alleen maar ingrijpt als ze flink onder druk wordt gezet door de oppositie én de media.
Zoals ik gisteren ook al schreef zou de kwaliteit van de zorg er behoorlijk op vooruitgaan als we meer marktwerking zouden toelaten. Triest en vooral ook merkwaardig dat een 'liberaal' als Schippers zich daar niet hard voor maakt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten