Minister Plasterk wil dat de Eerste en Tweede Kamer voortaan in de Ridderzaal het debat met elkaar aangaan als er onenigheid is over een nieuw wetsvoorstel. Op deze manier gelooft hij dat a) de Eerste Kamer weer wat macht terug kan krijgen en b) zowaar nuttig zal blijken te zijn. Want blijkbaar is dat laatste nu het geval nog niet. Ofzo.
Plasterk zelf ziet meer debat tussen Tweede en Eerste Kamer als een ,,charmante oplossing" om de Eerste Kamer meer macht te geven. ,,De Eerste Kamer moet de Staten-Generaal, de volksvertegenwoordigers van de Eerste en Tweede Kamer, bijeen roepen als ze het niet eens zijn over een wetsvoorstel en dan een gezamenlijke oplossing vinden´´, aldus Plasterk zondag in het televisieprogramma Buitenhof.
Volgens Plasterk was het erg raar dat het kabinet Rutte II de afgelopen jaren regelmatig moest onderhandelen met oppositiepartijen over hun stemgedrag in de Eerste Kamer. Hij legt uit:
"Je onderhandelt in de Tweede Kamer over de situatie in de Eerste Kamer. De macht van de Eerste Kamer neemt daardoor eerder af dan toe."
Natuurlijk is dat een onzinnige redenering: de macht van de Eerste Kamer is juist zo groot dat fracties in de Tweede Kamer rekening moeten houden met het stemgedrag van de Senaat als ze wetsvoorstellen daadwerkelijk goedgekeurd willen krijgen. Dat is geen teken dat de Eerste Kamer te weinig macht heeft, maar juist dat de Senaat behoorlijk véél invloed heeft. Als je dat als iets goeds ziet moet je daar dus vooral niet aan willen tornen.
Er valt best het één en ander op te merken aan de huidige situatie, maar dan vooral met betrekking tot de samenstelling van de Eerste Kamer. Ik ben ervan overtuigd dat het democratische gehalte van de
politiek zou toenemen als we Eerste Kamerleden
direct en per regio zouden kiezen. Op die manier zorg je ervoor dat Eerste Kamerleden echt de belangen van hun regio proberen te behartigen.