1. Home
  2. Plasterk moet opstappen

Plasterk moet opstappen

Geen categorie06 feb 2014, 18:59
De minister hield de waarheid (over afluisterpraktijken van de overheid) verborgen voor het parlement.
Vorig jaar oktober dienden Pieter Omtzigt (CDA) en Alexander Pechtold (D66) een motie in over het aftappen van 1,8 miljoen Nederlandse telefoontjes / radioverkeer in slechts één maand tijd. Bij die motie - die werd aangenomen door de Kamer - werd ervan uitgegaan dat die praktijken uitgevoerd werden door de Amerikaanse NSA. Zie hier de motie:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende dat de VS in een maand 1,8 miljoen telefoongesprekken hebben afgeluisterd in Nederland;

verzoekt de Nederlandse regering, opheldering te vragen over wie afgeluisterd wordt;

verzoekt de regering tevens, het inzicht in welke gesprekken afgeluisterd worden te delen met de Tweede Kamer,

en gaat over tot de orde van de dag.

Omtzigt

Pechtold

De antwoorden van minister Plasterk op die motie kunt u hier lezen. Let op, pdf-alarm. De minister legde uit:

De motie van de Kamerleden Omtzigt (CDA) en Pechtold (D66) verzoekt de regering opheldering te vragen over wie afgeluisterd wordt en het inzicht daarover te delen met de Kamer. Zoals hiervoor gemeld gaat het volgens de NSA om metadata. Het kabinet is hirover in gesprek met de Verenigde Staten en zal - waar nodig vertrouwelijk - uw Kamer over de uitkomsten hiervan informeren. Het kabinet is van oordeel hiermee in overeeenstemming te handelen met hetgeen de motie beoogt.

Klinkt leuk, maar er is een probleem: we weten nu namelijk dat deze data niet verzameld werd door de NSA, maar door onze eigen veiligheidsdiensten... die de informatie vervolgens blij deelden met hun Amerikaanse vrienden. Zoals Frank eerder vandaag al schreef ligt minister Plasterk hierdoor onder vuur. Hem wordt verweten de Kamer niet volledig te hebben geïnformeerd.
Wat mij betreft is dat nu al het eufemisme van het jaar. Plasterk heeft de boel gewoon voorgelogen. Ik geloof er niets van dat hij niet op de hoogte was van de feiten toen hij de Kamer vertelde dat Nederland zich niet schuldig maakt aan dit soort praktijken, en dat het allemaal de schuld was van de NSA. Een man in zijn positie moet beter weten. Sterker nog, we wéten dat hij beter wist omdat zelfs de AIVD hem vertelde dat hij de Kamer onjuist informeerde. Het behoeft niet te worden uitgelegd dat een liegende minister direct naar huis moet worden gestuurd.
Indien er mensen zijn die Plasterk wel op zijn woord geloven (goedenavond! Ik heb nog een mooie brug naar nergens in de aanbieding. Kopen? Kost u maar een duizendje of tien, maar dan heb je ook wat), zullen ook zij moeten toegeven dat hij door deze affaire heeft bewezen volstrekt incompetent te zijn. In dat geval heeft hij zijn departement namelijk niet onder controle. Ook hier hoef ik niet nader te verklaren dergelijke minister per direct op zoek zou moeten naar een nieuwe baan.
Hier een interessante video over deze materie, opgezet door de al eerder genoemde Pieter Omtzigt, en met o.a. Jacob Applebaum, woordvoerder van de Edward Snowden. Met name de eerste minuten (na de introductie) zijn interessant. Als u de video hieronder niet ziet, herlaad de pagina dan of klik op deze link om de video op YouTube zelf te bekijken.
Omtzigt heeft toestemming van de Raad (van Europa) om in april een hoorzitting te houden met Snowden. In dit handige document kunt u een overzicht zien van alle afluisterzaken van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Met name de eerste vijf pagina's zijn belangrijk om de schaal van deze praktijken daadwerkelijk te bevatten. 
Na de affaire Plasterk heeft het er alle schijn van dat deze informatie onvolledig is. Als ik Omtzigt was - hij is namelijk de rapporteur op het NSA-schandaal - zou ik de boel maar updaten. Hij kan de handel en wandel van onze eigen geheime diensten er namelijk aan toevoegen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten