De peilingen van Maurice de Hond zijn weer binnen en wat blijkt? De kiezer is verdeeld over het Klimaatakkoord! Bij alle partijen zijn tegenstellingen te vinden en slechts 20% van de kiezers is voor het volledig integraal overnemen van het akkoord. 49% van de kiezers heeft een negatief totaaloordeel over het plan waarbij het opvallend is dat vooral GroenLinks-, PvdA- en D66-kiezeres positief zijn terwijl 56% van de kiezers van de Partij voor de Dieren een negatief oordeel velt.
Als we kijken naar de onderstaande tabel dan zien we die verdeeldheid terug in cijfers. Van de regeringspartijen zijn vooral D66-kiezers voorstander van het klimaatakkoord. De regering zou het plan ook niet integraal moeten overnemen vinden kiezers van VVD (58%), CDA (48%) en D66 (30%). Geen wonder dus dat Klaas Dijkhoff ineens een draai maakt: hij is op de hoogte en probeert door afstand te nemen zijn partij uit de hoek van de 'klimaatdrammers' te manoeuvreren. Maar na ratificatie van het Klimaatverdrag van Parijs (2015) en de klimaatwet waaraan zijn partij heeft meegewerkt komt hij er natuurlijk niet zo makkelijk van af.
[caption id="attachment_217653" align="aligncenter" width="979"] De kiezers zijn verdeeld over het klimaatakkoord. Bron: Maurice de Hond[/caption]
Het totaaloordeel van de kiezer over het klimaatakkoord zoals dat nu voor ligt is negatief. Een meerderheid ziet niets in het plan of staat er ambivalent tegenover (73%). Slechts 18% staat positief of 'vrij positief' tegenover het pamflet. Dit betekent dus dat allerlei partijen keihard hebben gewerkt 'in de polder', maar het akkoord wordt niet gesteund door de polder zelf. Met name kiezers van FvD, PVV, PvdD en 50Plus hebben een negatief oordeel. Een raar verhaal dus: de politiek overschat simpelweg de complexiteit van zo'n akkoord en krijgt dus niet iedereen mee aan boord van het klimaatschip.
[caption id="attachment_217654" align="aligncenter" width="967"] Ruim 49% van de Nederlands zou volgens de peiling van De Hond negatieve gevoelens hebben bij het klimaatakkoord. Bron: Maurice de Hond.[/caption]
Behalve de attitudes van kiezers inzake het klimaatakkoord hield De Hond ook zijn reguliere peiling. Deze suggereert dat er de afgelopen weken geen verschuivingen zijn geweest in het politieke landschap. Morgen 14 januari komt de Tweede Kamer terug van het kerstreces. Een aantal onderwerpen staan op de agenda, waaronder een debat over contant geld in de samenleving. Dit debat is aangezwengeld door Martin van Rooijen (50Plus). Volgens het Kamerlid is een 'cashloze' samenleving een samenleving waarin niet iedereen kan participeren.
https://twitter.com/MvRooijen/status/1084361851431981056
Ook het 'Dertigledendebat' vindt volgende week plaats op donderdag 17 januari. Onderwerp is op die dag 'kansenongelijkheid in het onderwijs'. De complete agenda voor de plenaire debatten vindt u hier: agenda plenaire debatten.