Slecht nieuws voor de EU-bazen in Brussel: Nederland gaat woensdag bij het referendum massaal tegen het associatieverdrag stemmen.
Als het aan de Nederlandse kiezer ligt, gaat het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne aanstaande woensdag roemloos ten onder. Volgens een peiling van TNS-NIPO, in opdracht van De Telegraaf, zullen maar liefst 62 procent van de mensen die zeker weten dat ze naar de stembus gaan tégen het verdrag stemmen. Bij de mensen die 'waarschijnlijk' zeggen te gaan stemmen, zijn er meer die voor het associatieverdrag zijn, maar niet genoeg om het ja-kamp aan de overwinning te helpen.
Woensdag wordt dus een slechte dag voor politici als Mark Rutte, Frans Timmermans en Jean-Claude Juncker. Zij zijn grote fans van het EU-associatieverdrag met Oekraïne, en hebben gewaarschuwd voor enorme problemen als Nederland woensdag niet voor stemt. Die angstaanjagende retoriek heeft niet gewerkt, want nog steeds is een meerderheid van de kiezers tegen het verdrag. Bovendien wijzen de peilingen uit dat de opkomst van het referendum woensdag boven de 30 procent zal liggen, voldoende voor een geldige uitslag.
Ook Alexander Pechtold ziet met angst en beven uit naar woensdag. Hij vloog per privéjet naar Oekraïne om zich in de watten te laten leggen door Oekraïense bestuurders, uiteraard om zich te "informeren" over het verdrag. Na zijn terugkomst in Nederland kwam Pechtold onder vuur te liggen, omdat hij zijn vlucht in het privévliegtuig van een rijke zakenman was "vergeten" op te nemen in het geschenkenregister van de Tweede Kamer. De schijn van corruptie is dus gewekt, en aanstaande woensdag zal het ook nog eens allemaal voor niets blijken te zijn.
Een tegenstem van de Nederlandse kiezer is een duidelijk signaal aan het kabinet en aan Brussel. De Nederlandse kiezer heeft geen zin in méér EU en méér verdragen met corrupte landen als Oekraïne. Bovendien trappen Nederlanders niet in onzinnige argumenten, zoals dat dit verdrag zéér belangrijk is voor onze handel – slechts 0,1 procent van onze export gaat naar Oekraïne.
Een veelgehoord argument van de voorstanders van het associatieverdrag, is dat het slechts een handelsverdrag betreft. Tegelijkertijd stellen zij dat een stem tégen het verdrag een "overwinning voor Poetin" zou zijn. Huh? Het was toch alleen een handelsverdrag? Juist degenen die menen dat een referendum een uiting zou zijn van "populisme" en "ongeïnformeerde burgers" teveel invloed zou geven, laten zich enorm kennen in deze campagne. Zij gebruiken immers argumenten die minstens zo populistisch en ongeïnformeerd zijn.
Het is wachten op woensdag, maar de EU-fans kunnen zich alvast voorbereiden op een nederlaag. Tegelijkertijd kunnen tegenstanders van het verdrag, zoals de SP, de PVV en VNL – dat aanstaande maandag de beroemde Britse euroscepticus Nigel Farage te gast heeft – alvast voorbereidingen treffen voor een overwinningsfeestje.