Eerder publiceerden we al de peilingen voor de Tweede Kamerzetels. Maurice de Hond deed echter ook een poging om de kansen van partijen voor de Europese verkiezingen te duiden!
Werkwijze
Aan de hand van een aantal actuele factoren schat hij de kansen in van de Nederlandse politieke partijen. Als referentiekader gebruikt hij de Provinciale Statenverkiezingsuitslag van 20 maart j.l. Ook houdt hij rekening met een relatief lage opkomst vergeleken met andere verkiezingen. Hier hebben weer een drietal factoren effect op, namelijk:
1. De positie ten opzichte van de EU (prima/hervormen/Nexit);
2. het 'Timmermans-effect' (populariteit en zichtbaarheid van Frans Timmermans en zijn rol als Spitzenkandidat);
3.het FvD vs VVD-debat.
FvD vs VVD-debat bepalend voor rechts-Nederland
De kans zit er dik in dat dit debat een aardig effect gaat hebben op de opkomst en het stemgedrag voor de kiezers van beide partijen en kiezers die voor de Europese verkiezingen eventueel op één van beide partijen overweegt te stemmen.
Voor beide partijen wordt door het debat een hogere opkomst verwacht. Afhankelijk van de uitkomst van het debat kan dit effect nog worden versterkt, waardoor een hogere opkomst voor één of beide partijen in de lijn der verwachtingen ligt.
Effecten en kansen
Aan de hand van opvattingen van zijn respondenten heeft hij in het onderstaande schema '+' en '-' toegekend aan iedere deelnemende partij en in welke mate dit waarschijnlijk een effect gaat hebben. Iedere plus of min staat voor 0,5 procent meer/minder kans op zetels.
Haalt een partij minder dan 3,85 procent, dan krijgt deze geen zetel. Een verschil van 0,01 procent tussen FvD en VVD kan al een zetelverschil betekenen. Eindigt de opkomst onder de 40 procent, dan profiteren CDA en PvdA daar het meest van en zullen zij dichter in de buurt komen bij FvD en VVD.