Alexander Pechtold zegt dat het kunduzakkoord een ware 'doorbraak' is. Nou, misschien wel. Jammer genoeg alleen niet het soort doorbraak waar Nederland baat bij heeft.
Dat Alexander Pechtold links is wisten we natuurlijk al lange tijd. De D66-leider is goede vrienden met de PvdA en GroenLinks en opent continu het vuur op de PVV en natuurlijk op andere partijen, die daadwerkelijk een rechts beleid willen implementeren (lees: de VVD).
Toch is het veelzeggend dat hij het kunduzakkoord zo stevig verdedigt. Het akkoord komt namelijk neer op een lastenverzwaring voor de burger; er wordt vrijwel niet bezuinigd, terwijl u en ik wel een groter deel van onze hard verdiende centen over mogen maken aan vadertje staat.
Nu zou het geen enkel probleem zijn als GroenLinks dit gedrocht zou verdedigen, maar D66 houdt nog altijd de schijn op een enigszins 'liberale' partij te zijn. Vanaf heden kan het verhaal over het zogenaamde liberale gedachtegoed van deze partij dus definitief
bij het afval worden gezet:
Het begrotingsakkoord voor volgend jaar zorgt ervoor dat de stilstand in Nederland wordt doorbroken. Dat zegt Alexander Pechtold in een reactie. De fractieleider van D66 is samen met VVD, CDA, GroenLinks en de ChristenUnie verantwoordelijk voor het pakket maatregelen. GroenLinks wuift de kritiek op het belasten van de reiskostenvergoeding weg.
Pechtold spreekt van een verantwoorde mix van hervormingen, bezuinigingen en lastenverzwaringen. Na jaren van breekpunten, taboes en het negatief uitruilen daarvan hebben we nu een doorbraak bereikt. Deze haakse bocht na jaren van stilstand was nodig om Nederland weer vooruit te brengen.
Een dóórbraak? Nou, misschien wel. Maar wat voor doorbraak? Zeker niet een liberale doorbraak; het akkoord lijkt te zijn geschreven door de oud-marxisten, milieuradicalen en radicale feministen die het voor het zeggen hebben bij GroenLinks. Als Pechtold bij de komende verkiezingen ook maar een beetje de schijn wil ophouden een echte 'liberaal' te zijn, had hij zijn handtekening er nooit onder mogen zetten - en had het akkoord nu al helemaal niet mogen verdedigen.
Ik stel voor dat meneer Pechtold de komende maanden iets minder hoog van de toren blaast. De Nederlandse kiezer heeft zijn buik vol van nepliberalen die de ene na de andere lastenverzwaring doorvoeren, onderwijl zwerend dat ze voor een 'kleinere en effectievere overheid' zijn.