1. Home
  2. Partij Voor de Volksverlakkerij

Partij Voor de Volksverlakkerij

Geen categorie06 feb 2014, 20:30
Komt dat even mooi uit. Volgens een onderzoek van het Londense bureau Capital Economics, uitgevoerd in opdracht van de PVV, kan een vertrek van Nederland uit de EU voor een economische groei zorgen die ons land in geen jaren heeft gezien. Door het wegvallen van Europese regels en verplichtingen kan die groei wel oplopen tot tien procent.
Zou er iemand zijn die dit gelooft? Tot nu toe was het steeds zo dat degenen die een vertrek van Nederland uit de EU bepleitten en een terugkeer naar de gulden, rekening hielden met een miljardenverlies. Dat zou weliswaar op de lange termijn dubbel en dwars worden goedgemaakt doordat Nederland dan weer baas was in eigen huis en niet meer hoefde mee te betalen aan dure regelingen om de euro overeind te houden en Zuid-Europese boeren te subsidiëren, maar dat er kosten aan zo'n stap verbonden waren werd ruiterlijk toegegeven. Het waren altijd de eurofielen die gouden bergen beloofden, de eurocritici deden daar niet aan mee. Zij waren realistisch en wars van bangmakerij.
Maar nu is er dan een rapport dat een vertrek uit de EU veel rooskleuriger voorstelt en ons het Zwitserse model voorspiegelt. De Zwitsers, dat weet u, zijn veel rijker dan het Europese gemiddelde, en hebben bovendien hun unieke directe democratie. Alles gaat daar heel transparant toe, behalve in de financiële sektor, want daar geldt het bankgeheim. Dat wil zeggen: niet meer voor EU-burgers, want die hebben van hun Zwitserse banken te verstaan gekregen dat zij daar alleen nog een rekening kunnen houden als er in eigen land fiscaal is afgerekend. Dat geldt overigens alleen voor de EU. Russen, Chinezen, Afrikanen, Arabieren en noemt u maar op zijn nog steeds welkom om in de Helvetische Confederatie zonder vragen hun kapitaal te stallen. Als Nederland dus uittreedt uit de EU profiteren Nederlanders met een rekening in Zwitserland daar ook van. Maar is dit de bedoeling van de PVV? Of gaan wij hier ons fiscale regiem voor brievenbusfirma's perfectioneren zodat we nog meer hoofdkwartieren van buitenlandse bedrijven aantrekken?
Flauwe vragen natuurlijk. Wat telt is het terugwinnen van onze nationale soevereiniteit, en dat mag van de meest principieel gezinden wat kosten. Nog mooier dus als het ook nog miljarden oplevert. De Nederlandse exportindustrie zal nu wel snel van mening veranderen met het mantra dat de EU goed voor ons is, zeker omdat het rapport van Capital Economics in zijn berekeningen uitgaat van het behoud van vrijhandelsverdragen mert de EU, waardoor we wel de lusten maar niet de lasten van het lidmaatschap hebben. Dat we daar niet eerder op gekomen zijn! Geert Wilders stelt in een vraaggesprek met de NOS doodleuk dat de overgangskosten van de euro naar de gulden binnen één of twee jaar alweer zijn terugverdiend en wijst erop dat Nederland niet afhankelijk is van de EU, maar onze buurlanden van Nederland en de haven van Rotterdam. Alsof je naar de Turkse premier Erdogan luistert, die meent dat de EU Turkije nodig heeft en niet andersom. Waar was onze Geert zonder Erdogan? Nog steeds in de VVD, waarschijnlijk.
De terugkeer naar de gulden, weet het gerenommeerde Londense onderzoeksinstituut, dat het zo goed meent met onze nationale democratie en ook een praktische gids voor een Nederlandse exit levert, moet overigens wel in het diepste geheim worden voorbereid. Aan de overgang naar de euro is tien jaar publieke voorbereiding en openbaar debat vooraf gegaan, maar dit moet stiekem om onrust op de markten en bij de overige partners van de eurozone te voorkomen. Daarna wordt alles weer gewoon als vroeger, en kan alles weer in onze gerevitaliseerde democratie ter discussie worden gesteld. Desnoods ook of zo'n drastische stap wel verstandig is geweest. Wellicht worden we dan weer met open armen in de eurozone terug verwelkomd.
Niettemin mogen we de PVV dankbaar zijn met dit rapport. Er wordt vaak geklaagd over een gebrek aan discussie over de EU, vooral door degenen die er steeds over discussiëren, maar nu liggen de uitgangspunten voor een EU-vertrek open en bloot op tafel. Dat die absurd zijn, is volstrekt duidelijk. Denken ze bij de PVV nu serieus dat Nederland in het geheim uit de euro kan stappen in naam van het behoud van onze nationale democratie? Dat we daarna nog een betrouwbare handelspartner zijn? Dat de rest van de eurozone dan niet acuut in een crisis raakt en de miljardenborgstellingen die dan pas echt in werking treden Nederland niet aangaan? En dat we daar na het opblazen van de euro, wat dan eenzijdig de schuld van Nederland is, nog miljarden beter van worden ook? Natuurlijk niet. Maar daar gaat het ook niet om. Het gaat om een actie tegen de 'bangmakerij' die zou komen van al die eurofielen die beweren dat het ontvlechten van de eurozone een politieke en economische ramp zou zijn en op een gecontroleerde manier niet kan. Zo'n gecontroleerd vertrek kan best, als het maar in het geheim gebeurt en de rest van de EU-partners voor voldongen feiten plaatst. Het is dus niet de PVV die stemming maakt, maar het zijn de ongekozen bureaucraten in Brussel die angst aanjagen bij het najagen van hun federale natte droom. Het doet een beetje denken aan die emails die u soms van uw bank krijgt waarbij u in slecht Nederlands voor uw eigen veiligheid en ter voorkoming van blokkering van uw bankaccount wordt opgeroepen uw wachtwoorden en bankgegevens te geven. Dan weten ze daar verder in Londen bij Capital Economics wel raad mee.
Het is volksverlakkers eigen alles om te draaien en naar zich toe te rekenen. Gelukkig mag dat in een democratie, zelfs in een schijndemocratie als de onze. Dat houdt ons scherp, voor ons eigen bestwil, net als hackers in een computersysteem. Nu de bedriegelijke uitgangspunten rond een mogelijk EU-vertrek van Nederland zo duidelijk in een onderzoeksrapport zijn vastgelegd, trappen we er niet meer in. Toch?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten