Pensioenfondsen lopen jaarlijks zo'n 7 miljard euro mis door wetgeving die ze verplicht te beleggen in Nederlandse en Duitse staatsleningen! De overheid belemmert dus zelf de mogelijkheden voor pensioenfondsen om fatsoenlijke pensioenuitkeringen te kunnen blijven uitkeren! Via het AD. De Nederlandse Pensioenwet stelt dat een deel van het door pensioenfondsen te beleggen geld naar 'risicoloze beleggingen' moet gaan. Dit zal bedoeld zijn geweest om de risico's op een slecht jaar te verkleinen zodat men niet ineens het halve pensioen mag gaan inleveren. Deze wet werd in het leven geroepen in tijden van economische voorspoed, waar staatsleningen nog wat waard waren. De looptijd van deze leningen loopt echter na een tijd af en worden vervangen door onrendabele nieuwe staatsleningen die hooguit zo'n 0,25 procent rente geven.
Pensioenfondsen komen hierdoor dus behoorlijk in de knel want ze hebben zich natuurlijk gewoon aan die wet te houden maar missen daardoor wel jaarlijks zo'n 7 miljard euro. Nu is er best het een en ander te zeggen over het inperken van de risico's, maar het lijkt er sterk op dat deze wet middels ontzettende kortzichtigheid tot stand is gekomen.
Sleutelen aan een wet is eveneens iets wat men niet graag doet omdat het vaak voor onzekerheid zorgt, maar lijkt mij in dit geval wel op z'n plaats. De opties die nu worden bekeken voor het anders inrichten van het pensioenstelsel lijken namelijk te zijn gericht op méér risico. Hierdoor kan je pensioenuitkering wellicht flink stijgen maar als het slecht gaat zul je dat ook direct gaan merken.
In het geval van die belemmerende Pensioenwet gaat het echter niet om 'risico vs. risicovrij' maar om 'laag risico mét fatsoenlijk rendement vs. hoog risico met mogelijk hoger rendement' (zoals het bedoeld was), terwijl het nu 'laag risico zónder fatsoenlijk rendement' is geworden. Het lijkt mij dus een snellere en effectievere oplossing om die wet zó aan te passen dat het weer doet wat het hoort te doen, in plaats van dit gegoochel wat nu op de Nederlandse burger afkomt en hij over twee jaar mogelijk 15 procent wordt gekort op z'n pensioen.