1. Home
  2. Ouderengemeenten hebben geen ouderenpartijen

Ouderengemeenten hebben geen ouderenpartijen

Geen categorie02 mrt 2014, 12:44
Bejaarden willen lekker thuis zitten. 
Het ANP heeft even onderzoek verricht naar het aantal ouderenpartijen in Nederland. Wat blijkt? Gemeenten met veel bejaarden hebben over het algemeen geen ouderenpartijen. 
Ik citeer de NOS, welke een artikel over deze materie heeft geschreven:

In gemeenten waar relatief veel ouderen wonen, zijn nauwelijks lokale ouderenpartijen actief. Dat blijkt uit een inventarisatie van persbureau ANP. Het ANP bekeek de twaalf Nederlandse gemeenten waar meer dan een kwart van de bevolking 65 jaar en ouder is. In geen van die gemeenten kan bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen op een ouderenpartij worden gestemd.

In slechts één van de gemeenten met naar verhouding de meeste ouderen doet er een partij mee, te weten OPA (Ouderen Politiek Actief) in Rheden, Gelderland. In alle andere gemeenten met een hoog-bejaarden gehalte kunnen de mensen alleen op een lokale of grote landelijke partij stemmen. Geen 50Plus. Geen OPA. Geen "Ouderen voor het dorp," om maar iets te noemen.
En dan het meest hilarische: er zijn juist veel ouderenpartijen in gemeenten waar er bijna geen bijna-seniele mensen wonen. Case in point:

In Almere bijvoorbeeld, waar ouderen maar 9 procent van de bevolking uitmaken, doet de Almere Partij+OPA mee.

Het is niet al te moeilijk om dit te verklaren: ouderen zijn over het algemeen niet zo bijster actief. Als je een succesvolle lokale partij wilt opzetten heb je niet alleen twee of drie mensen nodig die in de gemeenteraad willen zitten, maar ook een heel legertje aan vrijwillgers. Dat zijn de mensen die elke dag - in weer en wind - de straat op gaan om te flyeren en met kiezers te praten over de (lokale) politiek. 
Daar heb je 20-, 25- en 30-jarigen voor nodigen. Misschien zelfs wat 35- en 40-jarigen... maar daar houdt het wel op. Je kunt moeilijk verwachten dat oma en haar rollator lekker campagne gaan voeren. Nou ja, niet buiten haar verzorgingshuis. 
Met andere woorden, het nieuws van het ANP en de NOS is alles behalve 'nieuws.' Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat ouderenpartijen het alleen goed kunnen doen als (relatief) jonge vrijwilligers zich voor ze willen inzetten. Zodra dat het geval niet is, is iedere bejaardenlobbyclub ten dode opgeschreven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten