Er wordt helemaal niet bezuinigd.
Blijkbaar probeert politiek Den Haag de burger knollen voor citroenen te verkopen. De politiek probeert u namelijk te manipuleren doormiddel van verdraaiingen. Al tijden gonst het in de media over de enorme bezuinigingen van het kabinet-Rutte II. Bezuinigen? Wat betekent dat?
Ik heb mijn moeder eens gevraagd wat dat nu precies is. Zij krijgt het al meer dan veertig jaar voor elkaar om een sluitende begroting te maken. Volgens haar betekent bezuinigen heel simpel: minder uitgeven. Ook volgens verschillende woordenboeken betekent het woord bezuinigen: sparen, besparen en minder uitgeven. Wanneer we de kranten openslaan zien we steeds berichten dat het kabinet bezuinigt. Klopt dit? Wordt er minder uitgegeven?
Alvorens we hier een goede uitspraak over kunnen doen is het van belang om de uitgaven van de rijksoverheid in historisch perspectief te zetten. Daarom gaan we terug naar die goede oude tijd van voor de crisis. Te weten 2006. We gaan in ogenschouw nemen hoe de uitgaven van de rijksoverheid zich sinds 2006 hebben verhouden in combinatie met het Bruto binnenlands product en de werkelijke verschillen in uitgaven van de rijksoverheid. Wanneer het rijk bezuinigt dan betekent dit toch dat er minder wordt uitgegeven?
Het Bbp, de uitgaven en de verhouding.
Om een duidelijk inzicht te verkrijgen in de daadwerkelijke bezuinigingen zal ik hieronder het Bbp, de totale uitgaven en de verhouding tussen deze twee in een tabel presenteren. Ik rond de aantallen af zodat de informatie overzichtelijk blijft. Ook geef ik een overzicht van de totale stijging van de uitgaven sinds 2006. Alle gegevens zijn afkomstig van het CBS (1, 2).
De cijfers die het CBS laat zien geven duidelijk weer dat Den Haag de realiteitszin verliest en opzettelijk woorden verdraait. Sinds 2006 is het totaal aantal uitgaven door de rijksoverheid met ruim 23% gestegen. Dat terwijl het Bbp sinds 2006 met slechts 10% is gegroeid. Een magere stijging van gemiddeld 1,4% per jaar. Den Haag pretendeert dus minder uit te geven maar de politieke elite blijft spilzuchtig. De uitspraken van Rutte, dat u maar een nieuwe auto moet kopen, zijn hierdoor extra zuur. De rijksoverheid heeft geen inkomstenprobleem maar een uitgaveprobleem. De rijksoverheid geeft teveel uit en het wordt elk jaar meer, niet minder.
De overheid is niet alleen gegroeid in termen van totale uitgaven maar ook in verhouding tot het Bbp. Deze verhouding is sinds 2006 met ruim 5% gestegen. Dit betekent dat de Nederlandse bevolking in totaal 5% minder heeft uitgegeven dan het zou kunnen uitgeven doordat de heren in Den Haag het geld voor u uitgeven. Het volgende pakket bezuinigingen komt er alweer aan en bestaat uit ruim 60% lastenverzwaring. Wees dus op uw hoede! Ziet u het woord bezuinigingen in de krant? Let dan op! Den Haag probeert u de loef af te steken. De verdraaiing van woorden is tekenend voor ons land. Een simpel woord als bezuinigen blijkt in Den Haag heel iets anders te betekenen. Om alvast een aantal schoten richting de roos af te vuren: bezuinig eens op ontwikkelingssamenwerking dat scheelt al ruim vier miljard. Of stop met het afdragen van ons geld richting Brussel. Dat zou ruim zes miljard schelen. Genoeg ruimte om te werkelijk te bezuinigen.
Daadwerkelijke bezuinigingen zullen wel bijdragen tot herstel. Zoals ik in het artikel: Hoe zou Hayek de crisis oplossen? schreef blijft de overheid het grootste probleem binnen onze economie. Laat u niet foppen, ons land gaat naar de knoppen wanneer de overheid niet eindelijk een stap doet.