Goed nieuws voor diegenen die houden van zwarte cijfers: de Nederlandse overheid heeft over 2018 een begrotingsoverschot van 2,1%, er komen miljarden méér binnen dan er wordt uitgegeven. Dat is goed nieuws, want met deze extra centen kan Mark Rutte de huidige staatsschuld nog verder verlagen. De megaboete voor ING brengt wat extra centjes op: zo'n 0.8 miljard euro. Afgelopen najaar ging ING akkoord met een schikking voorgesteld door het Openbaar Ministerie omdat de bank tekort was geschoten bij het voorkomen van witwaspraktijken. Hierdoor werd de bank ruim 775 miljoen euro lichter, aldus NU.nl.
Daarmee doet de Nederlandse staat dus goede zaken. Niet alleen pakt de ING-deal goed uit, maar ook de algemene inkomsten en uitgaven kennen een keurige balans. Er komt dus ook iets meer binnen dan wordt uitgegeven en dit zijn mooie buffers die kunnen worden opgebouwd voor de toekomst. Hoop is dan ook dat Rutte het geld niet direct weer uitgeeft aan vage klimaatdoelen, want dan lijkt ons land meer aan het subsidiepompen dan daadwerkelijk financieel beleid dat de lange termijn positie van Nederland versterkt. Maar laten we, net zoals bij de cryptomarkt, niet te vroeg juichen. Het kan zijn dat in het vierde kwartaal een lagere economische groei wordt gerealiseerd of er toch nog aanvullende uitgaven moeten worden gedaan. Dan kan het overschot zomaar eens wat minder uitvallen.
De Nederlandse staatsschuld is nog altijd hoger dan in 2008 en het welvaartsverlies sinds de crisis is nog niet goedgemaakt. Toch zijn het de politici van partijen als de VVD en CDA die blijven beweren dat het nu beter gaat dan ooit. Dan komt men weer met lijstjes aanzetten vol gekalkt met abstracte cijfers waarvan de onderliggende realiteit vaak heel anders is dan het lijkt. Leuke verkiezingsretoriek, maar wij trappen daar natuurlijk niet in. Zo was de staatsschuld in 2008 ruim 42% van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI) en in 2018 is dat zo'n 56%. In tijden van economische voorspoed moet dit gewoon omlaag. Daarom zouden de huidige partijen er goed aan doen dat overschot te houden en niet opnieuw de uitgaven te verhogen.
Want sinds 2008 is de omvang van uitgaven van de overheid sterk gestegen en dat zien burgers uiteindelijk terug in hun portemonnee.