Ook 1000 miljard lost probleem niet op

Geen categorie14 jul 2014, 13:59

De financiële nieuwssite Bloomberg besteedde vandaag aandacht aan het voornemen van de ECB om $ 1000 miljard (€ 700 miljard) in de eurozone te pompen.

U weet wel, die $ 1000 miljard is onderdeel van het derde LTRO-programma, dat nu, omdat banken het gericht moeten aanwenden TLTRO genoemd wordt: Targeted Long Term Refinancing Operation. Deze duizend miljard moeten de banken in de economie van de eurozone stoppen. Vanaf deze plaats zeg ik u: ook al pompt Draghi tienduizend miljard in de eurozone, het probleem meneer, dat blijft. Dát blijft. En het probleem, dat is de euro.

De vaste lezer van mijn financieel-economische columns weet, dat ik niet geloof in de eurozone, niet geloof in een munt die tegen dezelfde voorwaarden in sterk uiteenlopende economieën wordt gehanteerd, niet geloof in één rente voor iedereen. Het is van een ongekende en ongehoorde stupiditeit om daarmee door te gaan. Dat is wat ik vind en kan onderbouwen. En helaas geven de feiten me gelijk. De werkloosheid is skyhigh, de vooruitzichten op economische groei matig tot slecht. Ook vandaag verscheen weer een bericht dat de industriële productie in de eurozone in de maand mei met 1,1 procent was afgenomen. En vorige week stortten de Zuid-Europese beurzen in na een bericht dat de Portugese bank Espirito Santo niet aan haar liquide verplichtingen kon voldoen.

Maar dat is het ergste niet. Het ergste is, dat die duizend miljard van Draghi niet helpt. Het schept geen banen, de massale werkloosheid in de eurozone wordt er niet mee bestreden en het creëert ook geen groei. Ja, de banken kunnen goedkoop krediet krijgen van de ECB en ze mogen dat krediet nu niet, zoals de vorige keer, tegen hoge marges buiten de eurozone uitzetten, maar moeten dat in de eurozone doen. Maar, zoals ik zo vaak heb gezegd: geld an sich schept geen banen, dat doen ondernemers en investeerders. Die moeten geloof hebben dat hun investeringen rendabel zijn, dat er een markt voor is en koopkracht bij de mensen om de (nieuwe) producten en diensten af te nemen. Daarvoor is vertrouwen nodig, maar dat vertrouwen ontbreekt. Bij producenten én consumenten.

Daarom zeg ik: ook al pomt Draghi tienduizend miljard in het systeem, het onderliggende probleem, de eenheidseuro, wordt er niet mee opgelost.

Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten