De overheid is momenteel veel te groot. Er móét simpelweg worden bezuinigd. Natuurlijk staat iedere sector die minder geld krijgt op zijn achterste benen; niemand is blij met minder geld maar de ene sector heeft daarbij meer recht van spreken dan de ander.
Ook de rechtspraak ontkomt niet aan bezuinigingen. Hierdoor zullen de griffierechten omhoog schieten en de opleiding voor nieuwe rechters worden verkort. De rechters zijn hierover
niet te spreken:
De bezuiniging van tien miljoen euro op de opleiding voor nieuwe rechters en de forse verhoging van de griffierechten schieten bij hen in het verkeerde keelgat. "Ik vind dit verbijsterend, en de overheid moet onmiddellijk op haar schreden terugkeren", zegt Van Zutphen (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, red.). "Er is geen overleg geweest met ons, dat is de verkeerde weg."
En als er nou één beroepsgroep is die wél het volste recht van spreken heeft, dan is het wel de rechterlijke macht. De gevolgen van deze bezuinigingen zijn namelijk zeer ingrijpend. Niet eens voor de rechter zelf, maar wel voor de rechtzoekende, u en ik dus. Zo zal betaalt u voor een eenvoudige belastingzaak op dit moment E40, - aan griffierechten. Dat verandert straks naar E800, - (!). Het is overduidelijk dat de toegang tot de rechter hier overduidelijk op de tocht staat.
Wat misschien nog een stuk erger is, is
de bezuiniging op het opleidingstraject van nieuwe rechters, de zogenaamde RAIO-opleiding. Deze duurt 6 jaar, waarbinnen jonge juristen worden klaargestoomd om één van de meest cruciale posities binnen de rechtsstaat te gaan vervullen.
Juist nu het vertrouwen in de rechterlijke macht onder de bevolking tanende is, is het zeer onverstandig om die opleiding met 2 jaar in te korten.Het is nu belangrijker dan ooit om vakmensen af te leveren, die ook nog eens voldoende bestand zijn tegen alle kritiek die erover hen heen zal komen. In deze mate bezuinigen op de rechterlijke macht is het volstrekt onverantwoordelijk.