En wie kan het ze kwalijk nemen?
Ontwikkelingslanden zijn arme landen. Het zijn landen met economieën die in het slop zitten, of in ieder geval van ver moeten komen.
Net als alle andere volkeren ter wereld willen de bevolkingen van dit soort landen maar één ding: een betere toekomst opbouwen voor zichzelf en hun kinderen.
Helaas zijn er - interessant genoeg vooral westerse - organisaties die ze het economische licht niet in de ogen gunnen en die er alles aan doen om daadwerkelijke ontwikkeling tegen te houden.
Case in point: Greenpeace.
Indonesië heeft het nu werkelijk gehad met deze Gaia-aanbidders, die het welzijn van een boompje belangrijker vinden dan dat van honderdmiljoenen Indonesiërs:
President Susilo Bambang Yudhoyono on Thursday criticized foreign environmental organizations that he claimed overly attacked Indonesian forestry policy. Dont mess with Indonesia as if our nation has no government, no people and as if Indonesia doesnt want to save its environment, he said during a speech at a Mothers Day celebration.
Yudhoyono stelde dat, hoewel opbouwende kritiek altijd welkom is, Greenpeace (en vergelijkbare organisaties) werkelijk een hetze zijn begonnen tegen Indonesië. Deze hetze is niet alleen belachelijk, maar ook nog eens buitengewoon problematisch voor het land.
Zo wil Greenpeace dat Indonesië al haar palmolieplantages sluit. De president legt nog maar eens uit wat het probleem is met dat ge-wel-di-ge plan:
But if Indonesia is requested to close down all palm oil plantations, it will destroy Indonesias economy and millions of people will lose their jobs, he said. This is overwhelming.
Het is en blijft een grof schandaal dat Greenpeace, een organisatie die er alles aan doet om economische groei in ontwikkelingslanden tegen te houden, gesteund wordt door de Postcode Loterij. Het is een moderne, milieu-aanbiddende variant van het oude imperialisme: dik door westerse individuen en (op indirecte en directe wijze) westerse overheden gefinanciëerde activisten dringen hun denkbeelden op aan de rest van de wereld. Nationale soevereiniteit doet er niet toe; Greenpeace bepaalt wel eventjes wat wel en niet mag.