"Het is een mentaliteitskwestie."
Dit is interessant: volgens een onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut blijven vrouwen gemiddeld ruim twee keer zoveel in het huishouden doen als mannen. Het maakt daarbij in feite niet uit of de man van het huis minder gaat werken of de vrouw juist meer. Citaat via Trouw:
"Je kunt arbeidstijd wel van bovenaf opleggen, maar je kunt niet zeggen: dan moet u thuis de taken eerlijker verdelen", aldus Marian van der Klein, onderzoeker bij Verwey-Jonker. "Dat is toch een mentaliteitskwestie."
Minister Asscher wilde weten of de aanpassing van de werkweek enig effect zou hebben op de verdeling van de zorgtaken. Dat is dus bijna niet zo volgens Verwey-Jonker. Vrouwen blijven meer doen in huis dan mannen, onder andere omdat ze meer voor de kinderen willen zorgen. De minister is vanwege de resultaten van dit onderzoek niet van plan verder onderzoek te doen naar de aanpassing van de arbeidsduur.
Onderzoeker Van der Klein zegt over vrouwen die meer doen in het huishouden: "Ze kiezen er zelf voor. Tenminste, ze denken dat het een individuele keuze is. Ze willen een relatie met de kinderen opbouwen, zelf voor ze zorgen. Als je naar de statistieken kijkt, is daar weinig individueels aan. Uit elk onderzoek blijkt dat tijd voor zorgtaken voor vrouwen belangrijker is dan voor mannen."
Vroeger was het de man die werkte en de vrouw die het huishouden deed. Dat is inmiddels wel wat anders met huishouders met anderhalf inkomen (de man werkt fulltime, de vrouw parttime), maar in feite is er niks veranderd. Vrouwen blijven over het algemeen liever thuis om de zorg op zich te nemen. Nu is de vraag hoe erg dat is. Wat vind jij? Moeten zorgtaken precies 50/50 worden verdeeld over mannen en vrouwen, of is het prima dat vrouwen meer doen in het huishouden?