Oh oh! EU-opperdruif bemoeit zich met gamers: Steam moet prijzen in EU 'harmoniseren'

Geen categorie07 apr 2019, 8:00
Oh, oh! Het is weer raak! Brussel heeft een nieuw onderwerp gevonden om mensen te pesten. RTLZ spreekt nu al over een 'schandaal' in de context van de beprijzing van games in de online winkel Steam. Maar of het schandaal te vinden is aan de zijde van Steam of de Europese Unie laten we aan u. Volgens Eurocomissaris voor Mededinging Margrethe Vestager zit Steam fout.
Wat is er aan de hand?
Wel het volgende: veel gamers kopen hun spelletjes online via de winkelpagina van Steam dat een soort van Netflix voor games is. Via Steam hebben gamers toegang tot duizenden titels, kunnen ze nieuwe connecties maken en ook zelf content aanleveren.
In principe kan iedereen een eigen spel ontwerpen en via Steam verkopen. Daarvoor vraag Steam natuurlijk wel een commissie en past zij de prijzen aan op het veronderstelde welvaartsniveau van de geografische locatie van de potentiële koper.
Zo kosten games in Duitsland méér geld dan bijvoorbeeld in Polen. En in Rusland zijn games nog goedkoper dan in Polen. Steam beprijst haar games op verschillende manieren afhankelijk van de geografische locatie. Maar de Europese Unie vindt dit in strijd met de regels en het principe van de 'interne markt'. Zo stelt de kortpittige bemoeidruif van de Europese Unie madame Vestager het volgende:

"Europese consumenten moeten het recht hebben om overal games te kopen en spelen, ongeacht waar ze wonen in de EU"

Het klinkt allemaal zo goed, maar als de EU haar zin krijgt gaat het weer gezeur opleveren. Terwijl alles prima werkt nu. Gamers houden hun hart vast! Het systeem waarmee Steam haar prijzen en/of gameselectie per land aanpast heet 'geoblocking'. En het systeem wordt juist gebruikt om minder rijke gamers uit armere landen te helpen games te kopen voor lagere prijzen!
Wat de EU nu wil is dat bijvoorbeeld de game Move or Die in elk EU-lidstaat dezelfde prijs krijgt (in euro's). Dat lijkt misschien eerlijk. Maar een euro koopt minder in Denemarken dan in Griekenland. Zelfs binnen de 'interne markt' van de EU heb je dus wel dezelfde meeteenheid (euro's) maar is de onderliggende koopkracht van die euro verschillend.
Dat is zo met voedsel en dus ook met games (geoblocking). Maar het is een illusie te denken dat de harmonisatie van prijzen in absolute termen hetzelfde is als het harmoniseren van de kosten die consumenten maken! Immers is het welvaartsniveau in Denemarken hoger en is hetzelfde bedrag in euro's van andere waarde voor een Deen dan een Griek.
De prijsharmonisatie, die de EU wenst, zal slechts één kant opvallen en dat is het verhogen van alle prijzen. Dat betekent voor miljoenen arme gamers waarschijnlijk hogere prijzen dan nu. De EU moet gewoon aan de zijlijn blijven staan alvorens ze zelf een schandaal veroorzaakt want er is helemaal niets mis met de huidige situatie:

"Please if it ain't broke, don't fix it!"

Het schandaal waarover RTLZ spreekt is dan ook het pedante gedrag van de EU. Dat zich overal mee bemoeit en blijkbaar niet eens begrijpt dat prijsharmonisatie in absolute termen niet hetzelfde is als prijsharmonisatie in relatieve termen. Iets dat Steam wel begrijpt zodat behalve West-Europeanen en Amerikanen men ook kan gamen met mensen uit gebieden waar het welvaartsniveau lager ligt.
Maar dat mag blijkbaar ook weer niet....

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten