Zweden werd verslagen.
Het is ongelooflijk: de Oranje voetbalvrouwen hebben gisteren in de halve finale van het WK
Voetbal voor vrouwen
Zweden verslagen. Hoewel dit Oranje eerder al Europees Kampioen werd zijn de prestaties op het WK toch iets van een verrassing. Oranje heeft in het verleden namelijk bar weinig gepresteerd onder de vrouwen. Tot deze generatie ineens tot bloei kwam, en nu hebben ze niet alleen een EK-titel, maar ook nog eens een WK-finale
in the pocket.
De wedstrijd tegen Zweden verliep moeizaam. Heel gek is dat niet. Anders dan Nederland staat Zweden al jaren aan de Europese én wereldwijde top. Dat zag je gisteren dan ook terug tijdens de wedstrijd. De Zweden begonnen sterker... en kregen de beste kansen.
Dat veranderde pas na de reguliere speeltijd. In de extra speeltijd was Nederland namelijk opeens sterker en overtuigender. Misschien dat de Oranjevrouwen 90 minuten nodig hadden om de zenuwen van zich af te werpen. Toen dat eenmaal gebeurde werd wél min of meer duidelijk waarom ze Europees Kampioen zijn: dit team bestaat gewoon uit doorzetters die pas ophouden als ze er álles uit hebben geperst.
Nu staat de finale dus op het programma. Die wordt gespeeld tegen de Verenigde Staten. In het mannenvoetbal stelt Amerika niets voor, maar dat is anders bij de vrouwen. Sterker nog, bij de vrouwen is de VS gewoon veruit het sterkste land. Ze domineren ieder internationaal toernooi, van het WK tot de Olympische Spelen. Geen wonder dan dat Hugo Borst vandaag bij het AD liet weten dat hij de kansen op een Oranje-overwinning inschat op "één op de tien."
Dat is geen overdreven inschatting. De Verenigde Staten zijn echt erg sterk. Qua atletisch vermogen, tactiek, technische vaardigheden... op elk front is Amerika veel, maar dan ook echt veel beter dan welk ander team dan ook. Niet zo gek, natuurlijk, aangezien voetbal in de VS jarenlang gezien werd als een vrouwensport die gespeeld werd door miljoenen en nog eens miljoen meisjes. Ook als 'college
sport' is
vrouwenvoetbal al tijden groot en gerespecteerd. Het is écht zo dat het Amerikaanse vrouwenvoetbal jaren, mogelijk zelfs decennia, voorloopt op het Nederlandse vrouwenvoetbal. Dat verschil is wel twintig of zelfs dertig jaar.
Dat klinkt heel indrukwekkend... en dat is het ook. Natuurlijk is het sport en kan alles gebeuren. Je kunt ze dus geen 0 procent kans geven. Maar 10 procent? Nou, dat is inderdaad wel maximaal.
Daar komt natuurlijk nog eens bij dat wij Nederlanders onderhand flink wat ervaring hebben met WK-finales. Drie keer stonden de mannen-voetballers in zo'n finale... en drie maal werd er verloren. Er heerst een finalevloek op het Nederlands elftal. In ieder geval in twee van de drie finales was Oranje de sterkste, maar het mocht niet baten. Steeds weer ging de tegenstander met de titel aan de haal.
Kunnen de vrouwen die vloek van zich afschudden? Ik betwijfel het. Maar hé, een finaleplaats is al een prestatie op zich.