NOS besteedt alleen aandacht aan gekke Republikeinen

Geen categorie22 aug 2012, 20:29
Gisteravond stonden het NOS Journaal en Nieuwsuur uitgebreid stil bij de verwerpelijke uitspraken van een Republikeinse senaatskandidaat. Maar als Democraten iets raars zeggen, hoor je ze er nauwelijks over.
Todd Akins, een Republikeins congreslid uit Missouri die het dit najaar opneemt tegen de Democratische senator Claire McCaskill, veroorzaakte deze week de nodige ophef toen hij in een interview uitlegde waarom abortus in alle gevallen illegaal moet zijn. Veel conservatieve Amerikanen vinden dat abortus alleen moet kunnen als een vrouw is verkracht of als haar eigen leven in gevaar is als gevolg van de zwangerschap. Niet Akins. Als er sprake is van een "rechtmatige verkrachting" beschikt het vrouwelijk lichaam volgens hem namelijk over de mogelijkheid om een zwangerschap te voorkomen.
Dat is natuurlijk van de zotte en terecht werd Akins van alle kanten verguisd. Prominente Republikeinen, waaronder de minderheidsleider in de Senaat Mitch McConnell, de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney en zijn kandidaat voor het vicepresidentschap Paul Ryan, namen de volgende dag afstand van de uitspraken van Akins. Rechtse media als de National Review riepen Akins op om uit de race te stappen. Door zoiets waanzinnigs te beweren, heeft hij zijn kansen waarschijnlijk vergooid. Als Akins in november de senaatszetel verliest, kan dat de Republikeinen de meerderheid kosten in de Amerikaanse Eerste Kamer.
Ook de NOS besteedde aandacht aan de ophef die Akins teweeg had gebracht. Dat is prima. Het is in Amerika groot nieuws. Maar er lijkt wel sprake van een dubbele moraal. Als Republikeinen iets vreemds zeggen, springt de NOS er bovenop. Als Democraten het land versteld doen staan, blijkt de NOS het vaak de moeite niet waard te vinden om het Nederlandse volk er over in te lichten. Zo krijgen Nederlanders een vertekend beeld van de Amerikaanse politiek.
Een aantal voorbeelden. Vicepresident Joe Biden veroorzaakte vorige week de nodige ophef door zijn toehoorders in de staat Virginia, onder hen veel zwarte Amerikanen, voor te houden dat de Republikeinse Partij hen "terug in de ketenen" wil slaan, omdat ze pleitten voor deregulering van de banken. Een groot aantal conservatieve commentatoren zag daarin een subtiele verwijzing naar de slavernij. Dat was misschien wat ver gezocht, maar de manier waarop Biden zijn uitspraak deed was op zijn minst onhandig te noemen. De kranten schreven er dagenlang over. Het was onderwerp van discsusie in vele televisieprogramma's. De NOS heeft het geheel genegeerd.
Eerder deze maand wist president Barack Obama rechts Amerika op de kast te jagen door te beweren dat ondernemers hun succes net zozeer aan de overheid als zichzelf hebben te denken. Zijn inmiddels beruchte "You didn't build that"-speech wordt door Mitt Romney en Paul Ryan regelmatig aangehaald als bewijs dat de president niet gelooft in de kracht van het vrije ondernemerschap. De NOS heeft er niet een item aan gewijd.
Toen Obama begin juni beweerde, "the private sector is doing fine," ("het gaat prima in de private sector") omdat vooral in de publieke sector de ontslagen vielen, zweeg de NOS wederom. In de Verenigde Staten werd er wekenlang over gedebatteerd.
Elizabeth Warren, de Democratische senaatskandidaat in Massachusetts, haalde eerder dit jaar het nieuws met haar stelling van Indiaanse komaf te zijn, een uitspraak waar zij later op terug moest komen omdat het simpelweg niet waar bleek te zijn. Warren legde vervolgens uit dat ze had gelogen, omdat ze zo sympathiseerde met minderheden. Ze kan waarschijnlijk fluiten naar de senaatszetel terwijl eerdere peiling haar, in het linkse Massachusetts, een goede kans gaven tegen de Republikein Scott Brown. De NOS zag er wederom geen verhaal in.
Hoe anders is het als het Republikeinen betreft. Christine O'Donnell, die in 2010 namens Delaware in de Senaat trachtte te komen, kreeg volop de aandacht van de staatsomroep toen ze had toegegeven dat ze zich in haar jeugd met hekserij had beziggehouden. Ook Sharron Angle, de Republikeinse die het dat jaar opnam tegen Harry Reid in de staat Nevada, werd aan het Nederlandse volk voorgesteld. Zij had gedreigd de wapens op te nemen indien de Republikeinen de verkiezingen niet zouden winnen.
Er tekent zich een verontrustende tendens af: Als Republikeinen met een omstreden uitspraak het nieuws halen, is de NOS er als de kippen bij om de Nederlandse kijker eraan te herinneren wat een idioten het toch zijn. Als Democraten ophef veroorzaken, wordt het door de NOS genegeerd. De voorbeelden zijn dermate talrijk dat er van onoplettendheid geen sprake kan zijn. Het heeft er alle schijn van dat het Journaal doelbewust de blunders van Democraten uit het nieuws houdt, terwijl het elke gelegenheid aangrijpt om de Republikeinen zwart te maken.
Geen wonder dat Nederlanders zo'n negatief beeld hebben van rechts Amerika. Van eerlijke verslaggeving is geen sprake.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten