Noodtoestand Thailand?

Geen categorie20 mei 2014, 14:00

'Softe staatsgreep'

 

 

Terwijl al onze ogen gericht zijn op Oekraïne dreigt er aan de andere kant van de wereld gewoon een staatsgreep te worden gepleegd. Nu is het al maanden onrustig in Thailand en kent het land een rijke traditie van staatsgrepen. De Volkskrant schrijft:

"Een staatsgreep kan in Thailand inmiddels gerust tot de traditie gerekend worden: sinds 1932, toen er een einde kwam aan de monarchie, zijn er maar liefst 7 couppogingen gedaan en 11 succesvolle coups gepleegd. Elke keer weer om een andere reden. Maar het doel was elke keer hetzelfde: de politieke machthebbers aan de kant schuiven. Dat was ook het geval bij premier Thaksin Shinawatra, een steenrijke telecommagnaat. Hij werd in 2006, na vijf jaar aan de macht te zijn geweest, door het leger afgezet."

De macht in Thailand ligt bij enkele grote families die elkaar de baantjes en zakencontracten toespelen. De legertop deelt ook flink mee in de weelde en zorgt ervoor dat niet één bepaalde 'clan' de overhand krijgt. Zo marcheert de politiek in het Aziatische land: polarisatie tussen groepen die tot dezelfde familieclan behoren. Volgens journalisten ter plekke is het momenteel rustig, maar de vlam kan elk moment in de pan slaan door genoemde tegenstellingen.

De Shinawatra-clan van de regering-Yingluck dreigde te machtig te worden. Met het vertrek van Yingluck, is echter het einde van de Shinawatra-clan nog niet in zicht. De regering bleef zitten waardoor de onrust bleef aanhouden. Voor vanmiddag staat er een ontmoeting gepland tussen de regering en de legerleiding. De verwachting is dat laatste de regering vraagt om op te stappen. In dat geval is er dus alsnog sprake van een coup. Het kan ook zijn dat het leger, die zich de afgelopen zes maanden vooralsnog op de achtergrond heeft gehouden, een bemiddelende rol aanneemt en partijen juist dichter bij elkaar brengt.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten