1. Home
  2. Nieuwe vragen rond de dood van Al Qaeda-leider Osama Bin Laden

Nieuwe vragen rond de dood van Al Qaeda-leider Osama Bin Laden

Geen categorie12 mei 2015, 15:00
In 2011 werd in Abbottabad in Pakistan de leider van de terreurgroep al Qaeda - Osama Bin Laden - doodgeschoten. Maar daar worden nu vraagtekens bij gezet.
In het verleden won journalist Seymour Hersh al de Pullitzer Prize en enkele andere prestigieuze journalistieke awards; de man had namelijk enkele grote schandalen aan het licht gebracht. En nu - in 2015 - probeert hij het opnieuw. Ditmaal heeft de man zich geworpen op de de liquidatie van terroristenleider Osama Bin Laden. Hersh is er namelijk helemaal niet zo zeker van dat de versie van de gebeurtenissen die we kennen, de juiste is:
Volgens Hersh spoorde de VS Bin Laden niet zelf op, maar leefde hij onder de neus van de Pakistaanse veiligheidsdiensten zonder dat ze hem in de gaten hadden.
Het huis in Abbottabad, waar Bin Laden uiteindelijk door Seal Team Six werd gedood, was helemaal geen schuilplaats; Pakistan zou Bin Laden al in 2006 hebben opgepakt en jarenlang onder huisarrest hebben vastgehouden, met financiële steun van Saudi-Arabië.
Maar dat niet alleen: de Verenigde Staten zouden samen met Pakistan Osama Bin Laden om het leven hebben willen brengen, het nieuws een week stilhouden om vervolgens te volstaan met de mededeling dat het grote brein achter 9/11 bij een drone-aanval de dood zou hebben gevonden. Maar volgens Hersh gooide een neergestorte bij de operatie betrokken helikopter roet in het eten; dit zou volgens president Obama teveel vragen oproepen en dus koos hij voor de vlucht naar voren: meteen bekendmaken dat Bin Laden overleden was.
Hersh zelf geeft toe dat het verhaal nogal onwaarschijnlijk klinkt, maar drukt de lezers op het hart dat het om de waarheid gaat. Volgens hem had de auteur van Alice in Wonderland het kunnen schrijven. Maar de Amerikaanse regering houdt vol dat het complete onzin is:
Volgens het Witte Huis staat Hersh' relaas echter vol 'onjuistheden en onwaarheden'. Voormalig CIA-onderdirecteur Michael Morell stelde dat het artikel 'volkomen fout' is.
Collega-journalisten wijzen echter de insinuatie dat het Witte Huis het Amerikaanse publiek heeft voorgelogen van de hand, en springen gretig in op de suggestie dat het fictie had kunnen zijn:
Volgens het Witte Huis staat Hersh' relaas echter vol 'onjuistheden en onwaarheden'. Voormalig CIA-onderdirecteur Michael Morell stelde dat het artikel 'volkomen fout' is.
En Hersh reageert daar dan weer zo op:
Hersh reageerde laconiek op de kritiek. Toen de New York Times hem naar zijn reactie op de ontkenning van het Witte Huis vroeg, moest hij hard lachen. ,,Dit zijn klassieke niet ontkennende ontkenningen."
De beide partijen zijn dus weggekropen in hun schuttersputjes. Of één van beide verhalen dus nog definitief bevestigd gaan zien, blijft daarmee schimmig. Voorlopig zullen we het moeten doen met slechts het enkelvoudige feit dat Osama Bin Laden dood is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten