Nieuwe truc in de strijd tegen loonverschil

Geen categorie22 apr 2011, 17:45
De waanzin zet voort in de strijd om gelijke beloning voor mannen en vrouwen. De criteria op basis waarvan loonverschillen ontstaan, worden 'willekeurig' genoemd. En omdat vrouwen weer eens het slachtoffer zijn, moet deze willekeurigheid worden bestreden.
De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft onderzoek gedaan in 18 ziekenhuizen waarin mannen en vrouwen dezelfde functie hebben. In alle onderzochte functies verdienden vrouwen gemiddeld minder dan hun mannelijke collega's. De CGB onderzocht hoe de ongelijke beloning tot stand kwam.
De uitkomst van het onderzoek is zeer verrassend, maar niet heus. De ziekenhuizen blijken in de vaststelling van het loon in eerste instantie uit te gaan van werkervaring. Meer werkervaring betekent een hoger loon. Joh. Omdat mannen doorgaans meer werkervaring hebben dan vrouwen, beginnen mannen bij aanvang van een functie met een hoger salaris.
Naast werkervaring, is de salarisonderhandeling de tweede oorzaak van het loonverschil. Mannen weten meer uit hun salarisonderhandeling te slepen dan vrouwen. Bovendien wisselen mannen sneller van functie, waardoor ze vaker de kans krijgen tot zo'n onderhandeling.
Nu is dit volgens de CGB ontzettend oneerlijk. Dit radicale kwaad moet bij de wortel worden aangepakt en uitgebannen. Loonverschillen tussen mannen en vrouwen zijn immers in strijd met de Wet gelijke behandeling.
Dit is een prachtig voorbeeld van hoe we zijn doorgeslagen in ons streven naar gelijkheid. Goed, in gelijke gevallen moeten mensen gelijk worden behandeld. De CGB is er nu achter gekomen dat in het geval van mannen en vrouwen deze 'gelijke gevallen' niet bestaan. En hoe lossen ze dat op? Door de concrete verschillen tussen mannen en vrouwen tot 'willekeurige' criteria te bestempelen.
De CGB moet tevreden zijn dat het loonverschil niet op zichzelf genomen op het geslacht gebaseerd is. Volledig reële en legitieme criteria, zoals werkervaring en het vermogen of de wil tot onderhandelen, bepalen het salaris. Prima toch? In ieder geval lijkt me dit een stuk beter dan het pamperen van vrouwen of het benadelen van mannen op grond van hun geslacht. Laat mensen maar bewijzen wat ze waard zijn. Daar is niets willekeurigs aan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten