Het heeft lang geduurd, de onderhandelingen zijn tot twee keer toe mislukt, maar eindelijk is het dan zover. Vanaf de ingang van het nieuwe jaar krijgen leraren er flink wat geld bij. Ze krijgen 4,5 procent salarisverhoging. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt tussen de onderwijsbonden en sectororganisatie, dus is een nieuw cao-akkoord een feit.
"Gisteren zetten ze hun (voorlopige) handtekening wél na tien dagen af en aan onderhandelen. Vanaf 1 januari krijgt al het onderwijspersoneel er 4,5 procent salaris bij. In februari kunnen ze een extra bedrag verwachten van 33 procent van het nieuwe maandloon. Dat bedrag hebben leraren, ondersteuners en schoolleiders nog tegoed, omdat de salarisverhoging van dit jaar op de plank is blijven liggen. Ook krijgen ze een eenmalig bedrag van 875 euro, afhankelijk van hoeveel uren ze werken. Dat geld komt van de 460 miljoen euro die minister Slob vlak voor de staking begin november vrijmaakte. De cao loopt tot 1 november 2020. ,,Met het afsluiten van deze cao is een belangrijke stap gezet en dat werd tijd. Het is belangrijk dat iedereen die werkt in het primair onderwijs dit zo snel mogelijk merkt op de salarisstrook”, reageert CNV-onderhandelaar Hans de Jong."
Er wordt echter ook gesproken over een looptijd tot november. Volgens het Algemeen Dagblad zal de loonkloof tussen leraren op basis- en middelbare scholen niet kleiner door deze deal. En laat dat nu precies de reden zijn waarom er op 30 en 31 januari een tweedaagse staking wordt gehouden.
"De looptijd tot november is bewust gekozen. In die tijd staat de onderwijsbegroting weer op de agenda en willen alle partijen zich richten tot de politiek voor meer geld. Met deze nieuwe cao blijft een langgekoesterde wens namelijk onvervuld. De loonkloof tussen leraren op basis- en middelbare scholen wordt er niet kleiner op. Den Besten: ,,Daarvoor hebben we echt meer geld nodig. Iedereen heeft het kunnen narekenen: we gebruiken alles wat we hebben.”"
Die staking gaat dus gewoon door. Desondanks is minister Arie Slob (Onderwijs) blij dat er een akkoord is gesloten. "Dat betekent dat leraren er deze kabinetsperiode gemiddeld 14% bij krijgen. Dat gun ik ze van harte, een extra waardering voor hun vak", zo valt er op zijn Twitter-account te lezen.
https://twitter.com/arieslob/status/1205065956357074944
En voor de leraren is dit inderdaad ook heel mooi, maar de loonkloof tussen leraren op basis-en middelbare scholen is nog niet opgelost. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel voor politiek Den Haag. Maar het is in ieder geval een grote stap in de juiste richting.