Het dossier van Öztürk over omstreden zakentransacties blijkt vernietigd, maar DENK doet net alsof er niets aan de hand is.
Een aantal maanden geleden bracht NRC Handelsblad het nieuws dat DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk mogelijk verwikkeld was in enkele schimmige zakendeals met zorginstelling Daelzicht. Na de berichtgeving van NRC werd er een onafhankelijk onderzoek ingesteld. Daaruit bleek onder meer dat het dossier van Öztürk over zijn zakelijke transacties met Daelzicht compleet is vernietigd.
NRC schrijft:
"Öztürk kocht in 2011 een groot pand van de zorginstelling tegen een opmerkelijk lage prijs. Onderzoekers hebben hier geen verklaring voor, mede doordat het dossier van de transactie is vernietigd. Twee archiefdozen zijn nog voor de publicaties in NRC tegen de regels in op het kantoor van Daelzicht vernietigd. De onderzoekers stellen evenwel dat hun bevindingen „geen verwijten jegens de koper” bevatten."
Hoe het in vredesnaam mogelijk is dat het onderzoek concludeert dat er "geen verwijten" jegens Öztürk zouden zijn is toch wat merkwaardig. Het lijkt er dus op dat Öztürk de dans heeft ontsprongen. En dat is een slechte zaak: iemand die zulke vreemde deals sluit moet daarvoor op zijn minst ter verantwoording worden geroepen. In plaats daarvan doet het DENK-Kamerlid juist stoer, blijkt uit een persbericht van DENK. De Nederturkse partij doet net alsof het onderzoek hun Kamerlid vrijpleit:
"Het raamwerk van onware, tendentieuze en suggestieve berichtgeving in het NRC van de hand van Joep Dohmen is als een kaartenhuis in elkaar gestort. Selçuk Öztürk heeft dan ook een procedure aangespannen bij de Raad voor de Journalistiek en beraadt zich op dit moment over het nemen van juridische stappen om zijn recht te halen."
Het is natuurlijk compleet bizar dat DENK net doet alsof Öztürk totaal geen blaam treft, terwijl er juist twee archiefdozen met dossiers over het Kamerlid tegen de regels in zijn vernietigd. Dat is weliswaar geen keihard bewijs dat Öztürk fout gehandeld heeft, maar het duidt er natuurlijk wel op dat de voormalige ondernemer zich niet altijd even netjes aan de regels houdt.
UPDATE:
Dit artikel is op 11 juni geredigeerd nadat de Raad van de Journalistiek DENK/Öztürk in het gelijk hadden gesteld over de berichtgeving van het NRC Handelsblad.
In juni 2016 berichtte verslaggever Joep Dohmen in de krant dat twee zorginstellingen Öztürk ervan zouden verdenken laakbaar te hebben gehandeld bij zakelijke transacties in de tijd dat hij nog geen Kamerlid was.
Daarbij werden de kop Onderzoek integriteit Denk-voorzitter Öztürk en de onderkop Vastgoed-deal - Twee zorginstellingen verdenken Kamerlid Öztürk van laakbaar handelen bij zakelijke transacties in zijn vorige leven als zakenman gebruikt.
Volgens de Raad voor de Journalistiek waren die koppen "te stellig en daarmee onjuist".
Het onderzoek zelf werd wel op journalistiek toelaatbare wijze uitgevoerd, aldus de Raad: NRC heeft "deugdelijk onderzoek verricht en de artikelen opgesteld aan de hand van de destijds voorhanden feiten en omstandigheden. Bovendien hebben ze voldoende wederhoor toegepast voordat zij tot publicatie overgingen. Dat S. Öztürk (klager) daarvan geen adequaat gebruik heeft gemaakt, kan de krant niet worden verweten."