Nederland wordt de komende maanden overgeleverd aan een monsterverbond tussen VVD-CDA-D66-GroenLinks-ChristenUnie.
De Telegraaf
bericht dat er zowaar een paar politieke partijen zijn die niet bang zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor het samenstellen van een crisispakket:
Ingrijpende bezuinigingen en hervormingen kunnen alsnog worden doorgevoerd met steun van de zogenaamde Kunduz-coalitie. Nu de politieke samenwerking met de PVV is geklapt, blijken D66, GroenLinks en de ChristenUnie bereid over hun schaduw heen te stappen.
CU-leider Slob: "De burgers zijn het zat. We moeten nu maatregelen nemen die niet leuk zijn, maar wel nodig". Kereltje Peggold is het daar geheel mee eens: "De prioriteit voor alle partijen moet nu zijn om zo snel mogelijk de begroting op orde te krijgen".
Van de ChristenUnie en D66 kon je dit eigenlijk wel verwachten. Dat zijn immers twee partijen die het te pas en te onpas over 'verantwoordelijkheid nemen' hebben, en diens leiders willen vooral bekend staan als echte staatsmannen.
Maar wat te denken van de woorden van Jolande Sap, die aangeeft dat ook zij serieus gaat kijken naar de voorgestelde bezuinigingen van 14,2 miljard?
Het antwoord is, denk ik, dat GroenLinks zijn kans ruikt. Na de komende verkiezingen gaat de VVD echt niet nog een keer regeren met de PVV. Wat blijft er dan over? Een monsterverbond waar GroenLinks ongetwijfeld ook deel van zal uitmaken. Sap en de haren krijgen dan dus eindelijk waar ze al jaren op hopen: regeringsverantwoordelijkheid en een kans om ministers en staatssecretarissen te leveren. Dat is voor iedere partij hét bewijs dat je ertoe doet, dat je serieus genomen moet worden.
Ik kan me er dus iets bij voorstellen dat ze met graagte het risico nemen om met name de PvdA tegen zich in het harnas te jagen. Gewoon volhouden en misschien dat je over een paar maanden zowaar een minister of twee kunt leveren. Dat lijkt me heel wat waard voor een dergelijke Calimero-partij.
Overigens is het natuurlijk goed dat er een pakket komt, maar de werkelijke inhoud had beter gekund: minder uitgeven, minder ophalen. De beste manier om uit een crisis te komen is door mensen die hard werken een groter deel te laten houden. Belastingverlagingen, niet -verhogingen zijn de beste manier om een economische crisis te boven te komen.
Foto: Wikimedia Commons / effeietsanders / Rutte na benoemen formateur, pers druk in de weer: gaan we dit de komende maanden weer meemaken, dit circus?