De anti-terrorisme-politie doorzoekt haar huis en heeft haar meegenomen. MET UPDATES.
De zoveelste journalist actief in Turkije is vandaag opgepakt. Waar het in het verleden bijna altijd om Turkse journalisten ging, gaat het nu om een Nederlandse journaliste: de in Diyarbakir woonachtige Frederike Geerdink.
Zojuist liet zij weten op Twitter dat de anti-terrorisme eenheid van de Turkse politie haar heeft aangehouden (en meegenomen) en haar woning ondertussen doorzoekt. Ze wordt volgens haar tweet verdacht van "het maken van propaganda voor terroristische organisaties." Geerdink staat bekend als een journaliste die regelmatig over 'het Koerdische probleem' in Turkije schrijft.
De kans is dus groot dat ze is opgepakt vanwege mogelijke contacten met de PKK, niet met leden van de bekende Gülen-beweging aan wie president Erdogan de oorlog heeft verklaard.
terrorism police just searched my house, team of 8 guys. they take me to the station now. charge: 'propaganda for terrorist organization'
— Frederike Geerdink (@fgeerdink) January 6, 2015
Wij zullen de situatie natuurlijk monitoren. Nederlandse politici zijn op de hoogte gesteld van de arrestatie (niet door de Turkse autoriteiten, maar door oplettende bloggers...) en zullen ongetwijfeld snel van zich laten horen. Op Twitter is de kritiek op de arrestatie van de Nederlandse journaliste losgebroken:
#Turkey: a madhouse where these two tweets can be written within 20 minutes of each other. pic.twitter.com/OAaxkgJA0K — Noah Blaser (@nblaser18) January 6, 2015
Misschien wel het meest schokkende aan dit nieuws is dat de arrestatie plaatsvindt op het moment dat minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders in Turkije is op uitnodiging van zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu.
Europarlementariër voor D66 Marietje Schaake is bij de les en roept de minister op om onmiddellijk in actie te komen:
Koenders is er: actie nemen! “@fgeerdink: terrorism police just searched house & take to station: 'propaganda for terrorist organization'”
— Marietje Schaake (@MarietjeSchaake) January 6, 2015
Ze laat ook het volgende weten in reactie op de hierboven geciteerde tweet van Anadolu Agency:
Ehm, no one agrees “@hasandoganTR: #PresidentErdogan "There is no freer press, either in Europe or anywhere in the world, than in #Turkey"” — Marietje Schaake (@MarietjeSchaake) January 6, 2015
De Turkse journaliste Amberin Zaman (correspondent van de Economist in Turkije) reageert ook (furieus):
Pressure on foreign media in #Turkey grows. Dutch journalist @fgeerdink detained in Diyarbakir on charge of spreading "terrorist propaganda"
— Amberin Zaman (@amberinzaman) January 6, 2015
En:
. @fgeerdink is a bona fide journalist with a track record of honest & brave reporting detained in #Diyarbakir on "terrorism charges." — Amberin Zaman (@amberinzaman) January 6, 2015
De kritiek op de arrestatie is dus losgebarsten, maar het is afwachten of Ankara daar iets mee doet. In het verleden heeft president Erdogan bewezen dat hij zich niet druk maakte om 'buitenlandse kritiek' (en binnenlandse sceptici zijn niet zeker van hun baan). Kan Koenders iets voor haar doen?
CDA'er Pieter Omtzigt, die al tijden terecht kritisch is over de regering Erdogan, wil dat Koenders ingrijpt, maar twijfelt aan diens felheid.
Vraagje gaat Koenders met vuist op tafel slaan of eh gaat hij beleefd stille diplomatie toepassen bij brutale Turkije #fgeerdink
— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) January 6, 2015
Het Amsterdamse VVD-raadslid van Turkse afkomst Dilan Yesilgoz:
Als @fgeerdink niet meteen wordt vrijgelaten,de dag dat Koenders daar is nota bene!, wordt het echt tijd dat we ballen tonen. Kom op zeg! — Dilan Yesilgoz (@DilanYesilgoz) January 6, 2015
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma deelt haar zorgen:
Het oppakken van @fgeerdink past helaas in het bredere plaatje van de sterk verslechterende persvrijheid in Turkije.
— Sjoerd W. Sjoerdsma (@swsjoerdsma) January 6, 2015
Het is vooral wachten op een reactie van het kabinet. Dat kan - zou je zeggen - niet stil blijven terwijl de ene na de andere politicus woedend reageert op de arrestatie van Frederike. Het is zover: het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd:
RT @minbuza: #Koenders: Geschrokken van arrestatie @fgeerdink. Breng dit persoonlijk op bij collega Cavusoglu hier in Ankara. — Arjen de Wolff (@adewolff) January 6, 2015
Nu afwachten wat dit "persoonlijke opbrengen" precies behelst.
Kustaw Bessems heeft in ieder geval gelijk: de reactie van de minister van Buitenlandse Zaken is niet bepaald sterk te noemen.
NLse journaliste oppakken terwijl NLse minister in Turkije is. Dat is over je heen pissen. En dan klinken 'geschrokken' en 'opbrengen' zwak.
— Kustaw Bessems (@KustawBessems) January 6, 2015
Update II (door Frank Verhoef):
Louis Bontes van VNL heeft een Kamerdebat aangevraagd over de arrestatie. Hij vindt het "schandalig" dat Geerdink is opgepakt.
https://twitter.com/Louis_Bontes/status/552454519800758273
Update III (FV):
Journalist van het jaar 2014, Olaf Koens, is pislink, en terecht. Vergeleken met zijn reactie is de reactie van het ministerie van Buitenlandse Zaken enorm slap. Blijkbaar durft het Nederlandse kabinet niet kritisch te zijn richting sultan Erdogan.
https://twitter.com/obk/status/552464554148761604
Update IV (FV):
Het lijkt erop dat Geerdink weer is vrijgelaten. Dat zou fantastisch zijn. Turkije heeft in ieder geval heel wat uit te leggen:
https://twitter.com/markverheijen1/status/552468632413147136
Update V (FV):
Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de vrijlating van Geerdink. Minister Koenders zegt "opgelucht" te zijn. "Persvrijheid Turkije en deze zaak blijven belangrijk punt van aandacht." En Geerdink kan weer twitteren:
https://twitter.com/fgeerdink/status/552473729205555200