Nederland blijft actief in de strijd tegen Somalische piraten, maar zal dat wel met kleinere schepen doen.
Al zeven jaar is Nederland actief in de strijd tegen piraten uit Somalië, in verschillende operaties die worden uitgevoerd in de Golf van Aden. Ook in 2015 blijft de inzet van de Koninklijke
Marine gewaarborgd; er is zojuist weer een patrouilleschip vertrokken naar de Oost-Afrikaanse kust. Opvallend, want dit relatief lichte type schip werd eerder nog thuisgehouden. Maar met het huidige bezuinigingsbeleid kon het zwaardere geschut
niet meer worden uitgezonden:
Al zeven jaar levert Nederland een bijdrage aan de EU-antipiraterijoperatie Atalanta. Van 2010 tot 2014 deed Nederland ook mee aan de NAVO-missie Ocean Shield. Tijdens eerdere missies werden fregatschepen ingezet, die ook gebruikt worden in oorlogssituaties. In verband met bezuiniging is dit de eerste antipiraterijmissie met een patrouilleschip. "Op een patrouilleschip kunnen minder mensen. Daarom heeft ieder bemanningslid meerdere taken", zegt [Walter Hansen, commandant van het patrouilleschip Zr. Ms. Groningen].
Aanstaande zondag vaart de Groningen uit. Hansen legt uit hoe de relatief kleine staf op het patrouilleschip opereert:
"Zo moet de kok bijvoorbeeld ook eerste hulp kunnen geven, en op een piraat kunnen schieten. Het zijn wel allemaal militairen."
Cijfers van voorgaande missies zijn gunstig. Al een jaar zijn er geen piraterij-activiteiten meer waargenomen, en in de jaren ervoor zijn maar liefst duizend piraten opgepakt en overgedragen aan justitie. Een ander hoogtepunt was de ontzetting van een Duits koopvaardijschip door het fregatschip Hr. Ms. Tromp, in 2010.
De nieuwe missie waarvan de Groningen onderdeel uitmaakt, loopt tot eind dit jaar. Dan varen Hansen en zijn manschappen weer terug naar Nederland.