Meer dan 70 procent van de bevolking meent dat de coalitiepartijen en het kabinet simpelweg een verkiezingsstunt hebben uitgehaald met de nieuwe klimaatdeal. Het vertrouwen brokkelt dan ook verder af! Via de Telegraaf.
De deal zou ervoor zorgen dat de bedrijven een hogere CO2-belasting gaan betalen en dat de belasting op de energierekening omlaag gaat. Hier en daar zouden ook wat autoplannen van tafel gaan, maar de verhoging van accijns op brandstof en de klimaattaks bij de aanschaf van een nieuwe auto blijven overeind.
Ruim 80 procent van de ondervraagden door Maurice de Hond meent dat de belasting op bedrijven uiteindelijk tóch op hun bordje terecht zal komen. 91 Procent van de D66'ers is blij met de aanpassingen en 81 procent van GroenLinks-stemmers. Bij PVV'ers is dit slechts 13 procent en FVD'ers 14 procent. Ook opvallend is dat slechts 35 procent van de ondervraagden vindt dat Nederland voorop moet lopen bij het nemen van klimaatmaatregelen.
De constatering dat de burger op zal gaan draaien voor de kosten probeert het kabinet met man en macht te ontkennen, terwijl enige logica toch maakt dat bedrijven niet moedwillig hun eigen winst op zullen gaan geven voor dergelijke plannen. Wanneer dat voldoende duidelijk wordt, kunnen ze het wel schudden.
Wat ook voor wantrouwen zorgt is het feit dat veel aanpassingen die men wil doen, pas na de verkiezingen bekend zullen worden gemaakt. Dat is te vergelijken met alvast je handtekening op een leeg vel papier zetten, waar je werkgever vervolgens wel een contract op uitprint. Maar dat vinden VVD, CDA, D66 en CU blijkbaar heel normaal.