Naja zeg! Leeftijdsdiscriminatie véél hardnekkiger dan gedacht

Geen categorie05 jan 2019, 9:00
Het UWV snapt er hélémaal niets van, zelfs als 50-plussers vaker worden uitgenodigd op sollicitatiegesprek, kiezen bedrijven toch meestal voor een jonger iemand. Via De Telegraaf.
Met totale verbijstering kijkt Jelle Lössbroek, onderzoeker aan de universiteit Utrecht, naar de cijfers van zijn onderzoek. 'Kennelijk houden werkgevers vast aan hun vooroordelen, zelfs als ze informatie over de productiviteit in kunnen zien.'
Voor Lössbroek is dit opvallend, maar voor common sense Nederland (of nou ja, mij) is dit volkomen logisch. Je kunt prima aanvoelen dat een 50-plusser minder snel nieuwe dingen leert, mogelijk verouderde kennis heeft, sneller en langer ziek wordt, duurder is, in een andere levensfase zit dan jongere mensen en doorgaans minder bekwaam is met digitale zaken (of minder snel nieuwe ontwikkelingen oppikt).
Zo'n 50-plusser kan dan weliswaar op dit moment héél productief zijn, het potentiële productiviteitsverlies en de daarmee gepaarde hogere kosten, zijn gewoon reële risico's en heeft weinig met vooroordelen (in de zin van dat deze ongegrond zouden zijn) te maken.
Lössbroek meent dat een zak geld aanbieden voor werkgevers om toch maar oudere werknemers aan te nemen, wel een goede maatregel zou kunnen zijn. Volgens mij zou dat slechts deels helpen, zelfs als je financieel gecompenseerd wordt in geval van zieke werknemers, zit je nog steeds met een productiviteitsverlies.
Het lijkt mij ook dat juist de overheid grotendeels zelf verantwoordelijk is voor de huiverige houding van werkgevers, gezien het feit dat werkgevers in geval van ziekte flink in de buidel moeten tasten, want 'solidariteit' of zo, terwijl dat soms wel twee jaar loondoorbetaling betekent. Daar ligt een groot deel van het probleem, dat een werkgever zélf die kosten moet dekken, in plaats van bijvoorbeeld een nationaal fonds waar iedereen aanspraak op kan maken.
Een ander probleem zit hem natuurlijk in de salariëring op basis van senioriteit in plaats van op aangetoonde productiviteit. Dat is een lastige, want niet alle sectoren laten productiviteit makkelijk in kaart brengen, maar ook daar creëert de overheid volgens mij meer problemen dan het oplost.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten