Abdelhamid Taheri, voorzitter van de as-Soennahmoskee in Den Haag, zegt dat kinderen op steeds jongere leeftijd radicaliseren. Het gaat niet goed met islamitische kinderen in Den Haag. Volgens betrokken uit het onderwijs, de moslimgemeenschap zelf én bestuurders radicaliseren moslimkinderen namelijk op steeds jongere leeftijd. Volgens
Omroep West herkent de Haagse onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven (D66) de signalen en spreekt ze zelfs van een "potentieel groot gevaar voor de samenleving."
Ja, dat lees je goed: een D66-wethouder waarschuwt nu tegen de opkomst van de radicale
islam in de Hofstad.
De Democraat legt uit:
"Het is zorgelijk dat je soms al bij hele jonge kinderen ziet dat ze vatbaar zijn voor dergelijke ideeën. Dat vormt een potentieel groot gevaar voor de samenleving, de kinderen kunnen later verder radicaliseren en overgaan tot geweld. We moeten er vroeg bij zijn en het goed in de gaten houden."
Abdelhamid Taheri, voorzitter van de
as-Soennahmoskee in Den Haag, is het daar helemaal mee eens, wat enigszins verbazingwekkend is omdat zijn moskee bepaald niet bekend staat als gematigd of verlicht.
"We krijgen signalen dat kinderen van 9, 10 jaar al extreme ideeën er op na houden."
Een voorbeeld: kinderen van negen of tien jaar oud juichen tegenwoordig al aanslagen toe.
"Kinderen op de basisschool weten vaak nog niet waar ze het over hebben, maar het baart ons wel zorgen."
Pedagoog Mirte Loeffen bevestigt dit:
"Maandagochtend in het kringgesprek vertelt een kind dan bijvoorbeeld dat de V-hals van de jufharam is, dus onrein volgens de islam. Of dat ze geen broodje ham mag eten."
Met andere woorden, deze kinderen vinden dat de rest van Nederland zich aan moet passen aan de regels van hun islamitische geloof. Doen we dat niet dan zijn wij blijkbaar de vijand en verdienen we het als we in de problemen komen... en zelfs als we het slachtoffer worden van aanslagen.
De grote vraag is nu natuurlijk hoe dit toch kan. De voorzitter van de As-Soennah moskee zegt terecht dat kinderen van deze leeftijd niet bepaald in staat zijn om zelf een ideologie te ontwikkelen. Dit betekent dat ze ergens geïndoctrineerd worden.
Waar is dat? Gebeurt dat buitenshuis? In de moskee? Op het Internet? Of thuis?
Dit zijn vragen die beantwoord moeten worden. En daarbij moeten ouders verantwoordelijkheid nemen voor hun kroost en in actie komen als ze dreigen af te glijden.