De Grieken hebben het voor elkaar. Hun kredietwaardigheid is nog slechter dan die van een gemiddeld ontwikkelingsland. Wellicht vraagt u zich af: 'nu pas, was dat niet al eerder het geval?' - en dat is geen gekke vraag. Kredietbeoordelaars lopen namelijk vrijwel altijd achter de trend aan. Waarschijnlijk omdat ze zo goed als blind zijn. Dat is ook waarom ze de plank wat betreft Griekenland
volledig misslaan.
De Grieken hebben allerlei ambitieuze hervormingsplannen in petto. Gedeeltelijk zijn ze daar ook al mee bezig, maar het loopt nog niet zo lekker. Het grootste probleem is, dat Griekenland eigenlijk geen overheid heeft. Voor u allen in een soort halleluja-stemming de Griekse situatie bejubelt: een overheid is nodig. Liefst zo klein mogelijk, maar als een land kosten maakt, bijvoorbeeld ter verdediging van het land, moeten er ook ergens inkomsten zijn. Belastingen zorgen voor inkomsten en zijn daarom nodig. De Griekse overheid slaagt er echter maar niet in om op een fatsoenlijke wijze belasting te innen. Vrijwel iedereen ontduikt de belasting en de overheid controleert nauwelijks.
Bedenkt u, voordat u alsnog uw koffers inpakt om in Griekenland een leven van bier, barbecues en belastingontduiking te gaan leven, dat dat gedrag een prijs heeft. Griekenland heeft een structureel begrotingstekort. En dat zorgt ervoor dat de financiële markten er weinig vertrouwen in hebben dat ze hun geïnvesteerde geld terugzien. Voor die situatie moesten de Europese belastingbetalers opdraaien: Griekenland kreeg noodhulp.
En dat is nu juist waarom Moody's de plank misslaat. De kredietbeoordelaar heeft de rating verlaagd, omdat ze denkt dat de Grieken op een goed moment hun schuld alsnog moeten herstructuren (is ongeveer: bankroet gaan). Hoe kunnen ze dat nu beweren, terwijl Merkel heeft aangegeven de Grieken en de Ieren
tegemoet te willen komen en
Euroführer Olli Rehn heeft gezegd dat hij de rente voor Griekenland en Ierland wil verlagen? Ziet Moody's nu werkelijk niet dat de EU een project is zonder achteruit?
Het noodfonds voor junklanden (Ierland is dat overigens niet) is, net als de EU, een prestigeproject. Griekenland laten vallen zou gezichtsverlies betekenen. Iets wat de EU zal voorkomen, al kost het meer dan een biljoen. Dus de kredietwaardigheid van Griekenland verlagen is op zich niets mis mee, maar dat rechtvaardigen door een aankomende herstructurering, is de waanzin van de EU onderschatten.